Kümme nippi, kuidas teha täiuslikku purgisalatit

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Brent Hofacker / Alamy / Vida Press

Purgisalati trend on lahe ja väga praktiline. Peale selle, et kihilist salatit on maru lihtne teha, on seda ka mugav endaga tööle, kooli või reisile kaasa võtta.

Klaaspurke jääb üle pea igas majapidamises, aga loomulikult saab vingema disainiga purke ka puhtalt välimuse pärast juurde osta, õpetab Food Matters. Selleks, et purki laotud salat õnnestuks, tasub teada mõnd nippi, mis kindlustavad, et söök püsib krõmpsuvalt värske ja maitsev veel mitu tundi hiljem, kui seda alles süüa saad.

  1. Esiteks veendu, et purk oleks enne toidu valmistamist jäägitult puhas ja kuiv. Kui purki jääb liigset niiskust, lähevad lehtköögiviljad kiiremini lödiks.
  2. Hangi vajalikud komponendid aegsasti valmis. Kui kõik on olemas, saad purgisalati kokku vorpida kõigest poole minutiga. Kui tahad salatisse lisada liha või aurutatud köögivilju, valmista kuumtöölust vajavad osad enne ette ja lase neil maha jahtuda.
  3. Kas lisad ka kastme? Kui praed mõnd salati komponenti maitsvas õlis või leotad näiteks sobanuudleid rohelises tees, siis pole eraldi kastet vajagi ning saad kasutada juba olemasolevat vedelikku. Traditsioonilisema kastme tegemiseks võid aga niristada salatile extra virgin oliiviõli ja maitseks ka veidi meresoola peale raputada.

    Purgisalatid.    Kyoko Uchida / Alamy/ Vida Press

  4. Purgisalati võlu on selle kihtides. Selleks, et salat ei muutuks lõuna ajaks ebameeldivaks massiks, tuleks vesisemad komponendid (nuudlid, pasta, aurutatud köögiviljad, lahtilõigatud tomat jne) panna purgi põhja. Ka kaste tuleks sättida võimalikult allapoole. 
  5. Salati keskmistes komponentides võib olla veidi niiskust, aga mitte nii palju, et nende mõjul vettiks ära kõige peale asetatud salatilehed. Keskmistesse kihtidesse sobivad hästi näiteks riivitud porgand, suvikõrvits, lehtkapsas, maisiterad, mustikad ja terved kirsstomatid, sest need on piisavalt tugevad, et mitte lömmi vajuda.
  6. Kõige peale lähevad kergemad salatilehed nagu beebispinat, rukola või jääsalat.
  7. Maitseks lisa salatisse värskeid maitsetaimi, sest isegi näpuotsatäis annab salatile palju head maitset ja aroomi.
  8. Ära topi purki väga täis, vaid jäta natuke ruumi, et saaksid salati enne sööma asumist läbi raputada. Kui purk on komponentidest pungil, on seda võimatu teha.
  9. Selleks, et kõht korralikult täis saada, võiksid lisada purgisalatisse ka midagi valgurikast. Näiteks kanaliha, kuivaks nõrutatud tuunikala, keedumuna, seemneid või pähkleid.
  10. Seemned ja pähklid tasub lisada kõige peale väga lihtsal põhjusel. Nimelt kui salatit segi loksutada, teevad need parasjagu lärmi - nii saad hääle järgi aru, kui kogu salat on läbi segunenud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles