Kreeka jõuluroad: moussaka baklažaani ja kartulitega

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moussaka
Moussaka Foto: Borjomi / Varkizana Taverna

Viis Tallinnas asuvat rahvusrestorani on koos Borjomiga kogunud viie rahvusköögi jõulutoitude retseptid ühele veebilehele, et võimaldada kodukokkadel ka sel aastal oma jõululaudu huvitavamaks ning mitmekesisemaks muuta. Kreeka toidud pärinevad Loukas Giakoumatose perekonna retseptivaramust. Loukas Giakoumatos on Eestisse armunud kreeklane ja Varkizana Taverna peakokk

Moussaka baklažaani ja kartulitega

Vormiks vajad:
  • 1 kg baklažaani
  • 1 kg kartuleid
  • 4 tl riivitud Gruyere või Kefalotiri juustu
  • 2 spl krutoone
  • pisut õli
Lihakaste:
  • 500 g veisehakkliha
  • 250 g seahakkliha
  • 80 ml teepuuõli
  • 2 hakitud sibulat
  • 3 purustatud küüslauguküünt
  • 6-7 petersellivart
  • 400 g (värskeid) purustatud tomateid
  • 1 spl värsket tomatipastat
  • 200 ml valget veini
  • ¼ tl vürtspipart
  • pisut soola
  • ¼ tl kaneeli
  • ¼ purustatud muskaatpähklit
  • soolt ja pipart
  • 175 ml vett või piima
  •  
Kaste:
  • 1,25 l piima
  • 170 g jahu
  • 5 spl void
  • 5 muna
  • ¼ tl purustatud muskaatpähklit
  • 160 ml Gruyere või Kefalotiri juustu
Valmistamine:

Kuumuta suurel pannil pisut õli ning lisa hakklihad ja prae need kergelt läbi. Lisa sibul, küüslauk ja kuumuta 3 minutit, pärast mida lisa vein pannile. Kui vein on aurustunud lisa tomatid, petersell, tomatipasta, suhkur, sool, pipar, kaneel, vürtspipar ja muskaatpähkel.

Seejärel vala pannile 175 ml vett või piima (piimaga on maitsvam). Kata pann kaanega ja jäta 25-30 minutiks madalale tulele.

Pese kartulid ning lõika need pikuti 2,5-3 cm pikkusteks tükkideks. Soola need ning prae kergelt kuumutatud õlis. Korda sama tegevust baklažaaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles