Retseptisoovitus: kohupiima-õunapirukas

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig õpetab, kuidas teha krõbeda põhjaga lahtist õunapirukat. Head isu!

Tainas

  • 3 dl jahu
  • 0,25 tl soola
  • 1 spl suhkrut
  • 115 g võid
  • 0,6 dl jääkülma vett

Täidis

  • 200 g kuubikuteks lõigatud õunu
  • 1 spl suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 300 g lahjat kohupiimapastat
  • 3 muna (palun vabalt peetud kanade omad)

Kate

  • 300 g viilutatud õunu (minul oli osa sellest kogusest pirnid)
  • Peotäis pohlamarju 
Foto: Kadri Raig

Määri pirukavorm võiga ja puista üle jahuga, et hiljem pirukas vormist lihtsalt välja tuleks. Hoia vormi külmkapis, kuni seda vajad.

Sega jahu soola ja suhkruga ning haki selle hulka külm või. Näpi sõrmeotstega umbes hernetera suurusteks teradeks, lisa siis vähehaaval külm vesi ning töötle taigen kiiresti ühtlaseks. Suru tainas lapikuks palliks, mässi toidukilesse ja lase vähemalt tund aega külmkapis puhata.

Sega õunakuubikud kaneeli ja suhkrutega, lisa kohupiimapasta ja munad ning sega ühtlaseks.

Paneme nüüd kõik kokku.

Keera ahi 200 kraadi peale eelsoojenema. Rulli tainas umbes 0,8 cm paksuseks kettaks ja suru vormi. Lõika üle serva rippuma jäänud tainas ära (sellest saad hiljem kaunistused meisterdada) ning torgi taignasse noaotsaga mõned augud. Eelküpseta umbes 15 minutit.

Võta vorm ahjust välja ja alanda ahju temperatuur 175 kraadini.

Kalla kohupiimasegu eelküpsetatud põhjale ja säti selle peale viilutatud õunad-pirnid. Lisa soovi korral ka pohlad ning kui viitsisid ülejäänud taignaribadest kaunistused teha, siis ka need.

Küpseta umbes 50 minutit, kuni tainas on krõbe ja õunad pehmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles