Pere tervisliku toidulaua põhitõed

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Muidugi söövad kõik lapsed ja kõik lapsevanemad vahel kommi või friikartulid, ja sellest pole midagi halba - tähtis on, et «patustamine» oleks harv ja tervislik toitumine igapäevane. 

Toitumisnõustaja Pilleriin Täht selgitab Emmede Klubis, millised on tema hinnangul pere igapäevase toidulaua tervislikumaks muutmisel olulised momendid.

  • Väldi kõikvõimalikke poolfabrikaate ja valmistoite, sest need sisaldavad suurel hulgal ebakvaliteetset õli, liiga palju soola ja tihtipeale ka sünteetilisi lisaaineid. Valmista ise kõik, mis vähegi võimalik. Ise valmistades tead täpselt, mida toit sisaldab, ning saad ära jätta kõik kahjulikud lisaained.
  • Toidu praadimise asemel keeda, hauta, auruta, grilli või küpseta ahjus.
  • Köögiviljad peavad olema iga päev igal söögikorral osa pere toidulauast. Kui laps ei soovi köögivilju või mõnda kindlat köögivilja, siis ära anna alla: tutvusta vilja talle mõne aja tagant uuesti ja uuesti. Proovi valmistada köögivilja nii, et laps saaks seda ise uurida - näiteks porgandikangid, mida lapsel on tore käes hoida, vaadata, nuusutada, limpsata, maitsta. Kui laps sööb köögivilju vähe, siis «peida» neid teistesse toitudesse - riivi pastakastmesse, muffinitesse või mis iganes muu lapsele maitseva toidu sisse porgandit, peeti, suvikõrvitsat vms.
  • Ole ise lapsele eeskujuks. Söö ja kiida köögivilju. Ära halvusta lapse ees mitte ühtegi naturaalset toitu ega toiduainet - kui sulle ei maitse seened või keeduporgand, siis ära räägi sellest lapsele. Laps matkib sind. Lase lapsel ise otsustada, mis talle meeldib - ära püüa teda mõjutada vastavalt oma maitseeelistustele.
  • Ära pane lapsele mõtteid pähe - nt ära ütle oliivide kohta «sa ei söö seda niikuinii». Luba lapsel kõike proovida. Lase lapsel ise otsustada, mis talle meeldib.

Loe pikemalt Emmede Klubist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles