Mis on ajvar ja kuidas seda teha?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baklažaan.
Baklažaan. Foto: SCANPIX

Vahel juhtub kusagil Eestimaal söömas käies valdavalt prantsus- või itaaliakeelsete toidunimedega menüüd uurides või mõnd head retsepti lugedes, et ei saagi aru, millest jutt käib. Või mida teha kena restorani uksel, kui viks ülemkelner küsib: «Kas soovite carte du jour’i või valite einestamiseks chambre séparée

Seetõttu panid autorid kokku väikese seletava sõnaraamatu, mis aitab köögimaailmas selgust tuua. Lihtsalt terminite lahtiseletamise kõrvale pakuvad nad välja ka kakskümmend isuäratavat retsepti (pea iga tähe kohta üks), seega on lugejal võimalus mõni põnev ja tundmatu nimi kodus hõrguks roaks valmistada.

Avaldame Merrit Kiho ja Merle Ripsi uuest «Seletavast kokandussõnastikust» lõigu ja retsepti tutvustamaks ajvarit. Ajvar on Balkanist pärit röstitud paprikatest ja küüslaugust valmistatud kaste.

Ajvar ehk balkanipärane röstitud paprika ja baklažaaniga kaste

Maitsev kaste, mida võib saiale määrida, dippimiseks kasutada või ka liharoa kõrvale serveerida.

  • 4 suuremat punast paprikat
  • 1 keskmine baklažaan
  • 1 suurem küüslauk
  • 2 dl külmpressi oliiviõli
  • soola ja musta pipart maitse järgi

Lao paprikad, baklažaan ja kooritud küüslauk küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile 230kraadisesse ahju grillrežiimile. 

10 minuti pärast tõsta küüslaugud välja kaussi, aga paprikaid ja baklažaani grilli veel umbes 20 minutit (vajaduse korral pööra külge), kuni need pehmeks muutuvad. 

Tõsta kaussi, kata kauss toidukilega ja lase niipalju jahtuda, et saad eemaldada koored ja seemned. 

Pista viljad köögikombaini, lisa oliiviõli, pisut soola ja musta pipart ja sega kreemjaks massiks. Maitse järgi lisa veel pisut soola või pipart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles