Mida veganid söövad?

, veganipaevaraamat.wordpress.com
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vegani toidulaud
Vegani toidulaud Foto: Eesti Vegani Selts

Veganid ei söö loomseid toite, see tähendab, et on loobutud lihast, kalast, piimatoodetest, munadest ja kõigist toodetest, mis neid või teisi loomseid aineid (nt želatiin, piimapulber, mesi jne) sisaldavad. Seda kuuldes tekib paljudel küsimus, et mida veganid siis ikkagi söövad, sest tundub, et peale porgandi ja kapsa ei jää toidulauale enam midagi alles. Tegelikkuses on aga veganite toidulaud väga rikkalik ja mitmekülgne, kirjutab Vegani päevaraamatu autor Ireene Viktor.

Veganid söövad teravilju, kaunvilju, köögivilju (sh seened ja vetikad), puuvilju, marju, pähkleid ja seemneid ning nendest valmistatud tooteid. Nendest toiduainetest saab kombineerida tuhandeid erinevaid menüüsid ja retsepte. Veganiks hakates muutub menüü tihti oluliselt huvitavamaks ning mitmekülgsemaks, sest avastatakse meeletul hulgal erinevaid taimseid toite, mille olemasolust varem aimugi polnud.

Tegelikkuses ei peaks mitteveganite ja veganite menüüd omavahel väga palju erinema – kui loomne toit välja jätta ning taldrikule jääb alles vaid kartul ja leib, siis on see märk sellest, et menüü on liiga ühekülgne. Teraviljad, kaunviljad, köögiviljad ja puuviljad peaksid moodustama ka mittevegani menüüs põhilise osa, kui on soov järgida tervisliku toitumise põhimõtteid. Tõsiasi on aga see, et paljude inimeste toidulaud on liialt loomse poole kaldu ja seetõttu tundubki, et veganid on oma toitumisega kusagilt teisest maailmast.

Loo juures olevalt pildilt on näha, millise osa vegani toidulaual erinevad toiduained võiksid moodustada. Ka mittevegani taldrik ei peaks sellest just palju erinema. Vaid kaunviljade ehk valgurikaste toiduainete grupis on mitteveganitel esindatud ka liha, muna ja kala ning kaltsiumirikaste toitude juures piim. Muus osas peaks toitumine olema samasugune nagu veganitel. Kuid enamasti see nii ei ole. Tihti moodustavad mitteveganitel poole taldrikust liha- ja piimatooted ning teise poole rafineeritud taimsed tooted (valgest jahust tooted, friikartulid, krõpsud, maiustused, magusad joogid) ja tervisliku taimse toidu osakaal on kaduvväike. 

Mida veganid siis täpsemalt söövad? Hommikut võib alustada näiteks pähkli-rosina müsliga, kuhu on lisatud sojapiima (või mõnda muud taimset piima) või sojapiimaga keedetud kaerahelbepudruga, kuhu on vastavalt hooajale lisatud kas värskeid või külmutatud marju ning jahvatatud linaseemneid oomega-3 rasvhapete saamiseks. Samuti võib päeva alustada suure smuutiga, kuhu lisaks puuviljadele on pandud ka pähkleid ja köögivilju (nt porgand, spinat, varsseller jne).

Lõunasöögiks on mugav tööle kaasa võtta üks toekas salat, mis tähendab, et lisaks köögiviljadele on seal sees ka kaloririkkamaid toiduaineid, nagu kaunviljad (nt kikerherned) ja/või pähklid-seemned. Teine mugav variant on hummuse või mõne muu taimse määrdega leivad, mille kõrvale või peale võiks panna ka tomatit, kurki, paprikat ja midagi rohelist (nt lehtkapsast, spinatit vms). Suuremates linnades pakuvad paljud toidukohad juba ka veganitele sobilikke toite ning ka lõunapakkumisi ja päevapraade. Õhtusöögiks saab vastavalt tujule ja isule valmistada pastaroogasid, karrisid, risotosid, suppe, ahjupraade, burgereid, salateid jms. Üks lihtne nipp õhtusöögi valmistamiseks on kombineerida täisteraviljad, kaunviljad ja köögiviljad. Vahepaladena võiks tarbida puuvilju ja pähkleid.

Veganluse suunas liikumist võib alustada näiteks ühest toidukorrast päevas. Kui oled harjunud hommikul sööma müslit või putru, siis vaheta lihtsalt lehmapiim välja mõne taimse piima vastu (valik on suur: kaera-, soja-, riisi-, mandlipiim jms). Kui oled harjunud sööma võileibu, siis pane leiva peale lihtsalt taimseid toite (nt hummus, maapähklivõi, taimne juust või taimne vorst, kurk, tomat jne). Katseta alguses mõned korrad nädalas täistaimse õhtusöögiga või telli restoranis taimset toitu. Nii tutvud vaikselt vegantoidu rikkaliku maailmaga ning veendud, et veganid ei tarbi vaid kapsast või porgandit ega söö vaid muru, nagu tihti tögades öeldakse. Palju inspiratsiooni, retsepte ja tooteinfot leiab ka näiteks Facebooki grupist «Jah, see on vegan!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles