Tuuni oma kodu: 6 lihtsat nippi imekauni köögi saamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Gere'i maja Hamptonsis.
Richard Gere'i maja Hamptonsis. Foto: Vida Press

Imetled ajakirja veergudel esitletud kauneid kööke? Tegelikult pole väga keeruline köögile tippklassi ilmet anda, eriti kui abiks on need kuus lihtsat nippi.

1. Õige paigutus

Foto: Postimees.ee

Köök peab olema läbimõeldud paigutusega, nii et seal on mõnus kokata. Näiteks pliit, valamu ja külmkapp ei tohiks üksteisest väga kaugel asuda. Sisekujundaja soovitab ka külmkapi seada võimalikult köögi sissepääsu lähedale, sest see on esmane asi, miks kööki tullakse - ikka külmkapi manu.

2. Kõrgust, valgust, ruumi

Foto: Toomas Tuul

Köök on, nagu ühes varasemas loos kirjutasime, murdnud end väikesest pimedast 4m2 kubrikust eestimaalaste elutoa täieõiguslikuks liikmeks. Hoolitse siis selle eest, et köögis jaguks piisavalt ruumi, et lagi poleks väga madalal, et sisse pääseks ka loomulikku valgust (miks mitte seada tööpind akna juurde, nii et toitu valmistades ei peaks seina vahtima) ning köögi valgustid oleksid hästi läbi mõeldud -  paiguta ka kohtvalgusteid sinna, kus neid tarvis võib minna (näiteks tööpinna kohale).

3. Detailid, detailid, detailid

Foto: Vida Press

Kaunites köökides on detailidel eriline koht: avariiulile asetatud nõud, popkunstiteosed seinal, valitud tekstiilid jms. annavad köögile hoopis teise ilme. Kasvõi puuviljad kausis kujundavad oluliselt köögi ilmet, arvesta sellega.

4. Hästi valitud kate köögi tagaseinale

Foto: Toomas Tuul/erakogu

Köögi remontijale teeb ikka peavalu see üks koht - köögi tagasein; see seinaosa, mis jääb alumiste ja ülemiste kappide vahele. Just selle kujundamisega saab köögi ilmet oluliselt muuta.

5. Äge põrand

Foto: www.flickr.com

Korralik põrandakate on köögis vägagi oluline. Iseäranis kui su köök on elutoaga ühendatud, pole ühtki argumenti, miks ka köögipoolel ei võiks olla korralik puitpõrand. Ent leidub ka väga šikilt mõjuvaid plaate ning mõni marmorist element lisab kööki luksuslikkust.

6. Tee pikaajalisi plaane

Foto: Vida Press

Kööki ehitades või remontides ära juhindu niipalju tänastest trendidest, kuivõrd pea silmas pikemaajalist plaani - sa ei tee ju kööki aastaks, vaid ikka pikemaks ajaks. Valge, halli ja must-valge kombinatsioonid peavad ajaproovile kindlasti vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles