Kuidas hoida marju võimalikult kaua värskena?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Magusaid mammusid saab juba osta nii poest, turult kui üksikutest müügilettidest. Kui neid kohe ära ei sööda, lähevad marjad kahjuks kergesti hallitama.

Mõnikord lähevad marjad käest juba mõne tunniga, mis on eriti frustreeriv, kui need on planeeritud mõne uhkema koogi või magustoidu kaunistuseks. Marjade värskuse pikendamiseks on tegelikult üks imelihtne trikk, mis pole ka sugugi raske, õpetab Momables.

Võtmesõna marjade säilitamisel on loomulikult külmik. Pesemine lühendab vaarikate eluiga, seega need tuleks esmalt jätta puutumata. Seevastu maasikad, mustikad ja põldmarjad võiks koju jõudes äädikalahusega läbi pesta, et need ei läheks ruttu hallitama. 

  • Aseta marjad suurde kaussi ja pese neid 8 osa vee kohta lisatud 1 osa valge äädika segus. 
  • Lase marjadel segus veidi seista ja liiguta neid õrnalt, et mustus tuleks lahti ja äädikas pääseks baktereid hävitama.
  • Kurna marju suures sõelas ja loputa voolava vee all põhjalikult puhtaks.
  • Paksema nahaga marjad (maasikad ja mustikad) kuivavad kenasti ka salatisõelas, kuid õrnema nahaga marjad (vaarikad, põldmarjad) tuleks laotada köögipaberile, kus neid saab vajadusel kergelt paberiga patsutades ära kuivatada.
  • Pestud ja kuivanud marjad võid panna tagasi samasse karpi, kuid aseta põhja paar kihti pabersalvrätikut, et see imaks endasse viimsegi niiskuse. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles