Legaalne doping toidulaualt: oomega-3-rasvhapped

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sportlaste hulgas on väga populaarsed erinevad toidulisandid. Taastusjook pärast treeningut, multivitamiinid kevadväsimuse vastu, L-karnitiin rasvapõletuse soodustamiseks jmt. Samal ajal on üha enam kuulda positiivsetest dopinguproovidest, kuna sportlaste toidulisandites on olnud keelatud aineid. Milleks riskida võõramaiste ja tundmatute pulbritega, kui on olemas mitmeid toiduaineid, mis tänu erinevatele toimeainetele samuti sportlikku tegevust toetavad. Olgu selleks punapeet, kohv või hoopis rasvane kala. 

Järgmine loetelu sisaldab valikut legaalseid toimeaineid, mis on oma stimuleerivaid omadusi ja ohutust tõestanud ning mille on Austraalia spordikomitee A-kategooria toidulisandite nimekirja lisanud. ABCD klassifikatsioon jagab sporditoidud ja toidulisandid nelja gruppi, põhinedes teaduslikul tõendusmaterjalil ning sellel, kas toode on ohutu, legaalne ja efektiivne.

Oomega-3-rasvhapped 

Oomega-3-rasvhapped on pika ahelaga rasvhapped, mida keha kasutab põletikuvastaste koehormoonide tootmiseks ning rakumembraanide elastsuse ja rakkude energiavahetuse tagamiseks. Kuna nimetatud rasvhapped on põletikuvastase toimega, siis on need sportlaste menüü oluliseks koostisosaks. Põletik on üks faktoritest, mis mõjutab südame-veresoonkonna tervist ning kalaõli tarbimine võib aidata ära hoida arütmiaid. Samuti on sportlased tihti kimpus liigese- ja teiste põletikega.

Oomega-3-rasvhapete allikana tuleks menüüsse lisada rohkem suure rasvasisaldusega kalu (lõhe, forell, heeringas, sardiin jne) ja/või tarbida kvaliteetseid kalaõlipreparaate. Rasvane kala on üks parimaid allikaid, kuna selles leidub oomega-3-rasvhappeid bioaktiivsetes vormides – eikosapentaeenhape (EPA) ja dokosaheksaeenhape (DHA). Rasvast kala peaks sööma vähemalt 2–3 korda nädalas. Taimetoitlastele on parimaks taimseks EPA ja DHA allikaks vetikad ning vetikaõli.

Vetikad, millest tuntuim on spirulina, on oma kasulike omaduste tõttu samuti sportlaste hulgas laialdaselt kasutatud. Peale kasulike rasvhapete sisaldab spirulina rohkelt valku, mis sarnaneb aminohapetelt piima ja lihaga. Lisaks leidub selles B-grupi vitamiine, rauda, C- ja E-vitamiine, samuti on see heaks antioksüdantide allikaks. Spirulina aitab ära hoida lihaskahjustusi ja põletikke ning tõsta sportlikku saavutusvõimet, soodustades rasvade oksüdatsiooni ja seeläbi glükogeenivarude säästlikumat kasutamist. Spirulina tarvitajatel saabub pärast koormust väsimustunne hiljem.

Ka keskmise ahelaga rasvhapped on näidanud töövõimet parandavat mõju. Need sisaldavad umbes 10% vähem kaloreid, imenduvad pika ahelaga rasvhapetega võrreldes kiiremini ja neid muundatakse rutem energiaks. Selle tulemusena on spordiks vajalik energia paremini kättesaadav ning salvestub vähem keharasva. Väga heaks keskmise ahelaga rasvhapete allikaks on külmpressi kookosõli.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles