Viimsisse kala mekkima!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Homsel kalapäeval pakutakse Viimsis värsket kala ja kalatooteid kõikvõimalikul erineval ja eriti maitsvalt moel.

Pühapäeval, 29. mail on kell 10-15 on rannarahva kodupaigas, Viimsis harukordne võimalus tutvuda kala ja kalatoodetega kõikvõimalikul erineval moel – Viimsi vabaõhumuuseumis on toimumas kalapäev.

Maitseelamuste eest kannavad hoolt kalakokk Hanno Kask ja Tallinna Teeninduskooli kokaõpilased.

Kalade fileerimiskunsti õpetab kalakokk Tanel Ojala. Õpitoad algavad kell 12, 13 ja 14.

Kalapäeval on kohal nii need, kes igapäevaselt Viimsi eri paikades värsket kala pakuvad kui ka need, kes gurmeelisust lisavad näiteks kaasaskantavas suitsuahjus kohapeal ahvenat, tuulehaugi, rääbist, angerjat, forelli jt kalasorte suitsutades. Pakutakse ka eelvalmistatud angerjat ja angersäga, kalamarja jms nii pakendatud kui ka kuivatatult.

Anu Valing, Rannarahva muuseumi programmijuht viitab, et lisaks maitseelamustele saab kalapäeval osa ka ajaloolisest rannarahva kultuurist: «Viimsi Vabaõhumuuseumi suures kalasuitsuahjus, ajaloolises Bücklingi kastis, suitsutab räime muuseumi peremees Raivo. Perenaine Hilja pakub kõrvale kodust leiba, kohapeal valmib ka või.»

Hõrgud kalapalad tuuakse lauale ka muuseumi endises kalurielamus, Krügeri kalamajas, mille peremeheks oli sajand tagasi kalur Rein Krüger. Taldrikule jõuavad nii kalurite värskest saagist valminud road, tsaariaegse retsepti järgi vürtsitatud kilud, kui ka kaugemad maitsed. Eriti populaarseks on kujunenud ehe ja klassikalinne Fish&Chips: mahlane tursa seljatükk, ümber krōbe ōlletaigen ja käsitsi valmistatud kartulid, kōrvale aioli.

Värske kodumaise kauba ja eheda miljööga turg on suvehooajal Viimsi vabaõhumuuseumis avatud igal laupäeval ja pühapäeval kell 10-14. Müügil on väärt eestimaine toidukaup ja talusaadused, ahjusoojad küpsetised, lõhnavad vürtsid, värske kala ja hooajast olenevalt ka palju muud väärtuslikku toidukraami. Mõnus rannaküla miljöö ja merekohin teevad Viimsi Taluturust kindlasti ühe Eestimaa ainulaadsema ja stiilsema turu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles