Üheksa suurimat viga smuutide tegemisel

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Smuutid.ee toob välja peamised apsakad, mis smuuti ära rikuvad ja aitab selgitada, kuidas selliseid vigu edaspidi vältida. 

1. Vähene blenderdamine

Smuuti on kiire ja lihtsasti valmistatav, aga jäta piisavalt aega blenedramiseks. 10-15 sekundist ei piisa korraliku smuuti valmistamiseks. Blenderda minimaalselt 1 minut, et smuuti saavutaks oma täiusliku tekstuuri ja segu oleks ühtlaselt pehme ning kreemine.

2. Paksendaja puudumine

Heal smuutil on alati üks koostisosa, mis aitab smuuti siduda ühtlaseks ja kreemiseks. Virsik, avokaado, aprikoos, mango ja banaan aitavad sind. Pole vaja neid kõiki korraga kasutada, aga kasutades vähemalt ühte nendest saate hea kreemise ja õige konsistentsiga smuuti. Võid smuutile lisada ka lusikatäie chia-, kanepi- või linaseemneid. Need mitte ainult ei paksenda, vaid annavad lisaks ka hea doosi häid oomega-rasvhappeid, mis omakorda aitavad toitainetel paremini imenduda.

3. Pulbrite üledooseerimine

Erinevate supertoitude ja jahude lisamine mõjutab smuuti toiteväärtust ning vitamiinide ja mineraalide sisaldust. Ole tähelepanelik nende doseerimisel ja loe hoolikalt igalt pakendilt, ega sinna ei oleks lisatud kunstlikke magustajaid või muid tundmatuid koostisosasid. Jälgi ka päevast soovitatud kogust ja tunneta oma keha. Kõige lihtsam on kasutada juba valmistehtud segusid, kui kõiki asju ükshaaval osta ja siis hommikul pead murda, mida ja kui palju kasutada.

4. Liiga magus

Kindlasti ära lisa suhkrut. Mitte mingit ekstra suhkrut, unusta ära! Seda nippi kasutavad ainult kiirtoidukohad, et smuutile hea maitse anda. Smuuti magustamiseks on olemas looduslikke asendusi, nagu näiteks mesi, datlid (kivideta) ja agaavisiirup. Kui ostad poest mandli-, riisi-, soja- või kaerapiima, siis vali kindlasti magustamata variant. Vedelikuna kasuta põhiliselt vett, täiesti tavalist kraanivett. Pole vaja raisata raha magustatud poe mahladele, mis sisaldavad suures koguses suhkruid. Hea valik on veel kookosvesi, kevadel kasemahl jne.

5. Vähem on rohkem

Kiusatus on alati lisada maksimaalselt kõiki asju ühte smuutisse. See peab kaitsma päikese eest, tegema tugevaks, targemaks, saledamaks ja 7x ilusamaks. Seda pole mõtet loota, et üks smuuti parandab kõik vead. Paljud asjad just näiteks rohelistes smuutides ei sobi omavahel kokku ja võivad tekitada puhitusi ning ebameeldivaid gaase. Ei ole mõtet visata blenderisse avokaadot, banaani, marju, köögivilju, seemneid, pähkleid, idusid, rohelist ja peoga supertoite lootes sealt mingit ime-eliksiiri. On mingid asjad, mis sobivad ja mingid asjad, mis ei sobi üldse. Kõige kindlam on kasutada 3-4 põhikoostisosa ja alustada lihtsamate smuuti retseptidega. 

6. Liiga palju jääd

Jää üleküllus võib maitse ära rikkuda, tehes selle vesiseks. Liiga vara lisatud jää ei lase headel rasvadel ja toitainetele omavahel seguneda. Lisa jää alati kõige lõpus, kui kõik on juba ühtlaseks massiks mikserdatud, nii on sul ka parem ülevaade palju veel vedelikku vaja lisada on. Üks hea idee on jääkuubikute restis külmutada hoopiski järele jäänud mandlipiima või värskelt pressitud mahla.

7. Liiga lahja ja vesine

Lisades alguses korraga ära kogu vedeliku, võib tulemuseks olla üks ebaõnnestunud smuuti ja lahja lurr. Selle vältimiseks lisa alguses pool planeeritavast vedelikust, blenderda 30 sekundit vastavalt vajadusele saad lisada teise osa vedelikust. Nii on sul suurem kontroll maitse ja tekstuuri üle. Loomulikult võid lisada alati juurde peotäie marju, pool banaani ja mõned viilud puuvilju, kui vedelikuga liiale läksid, aga siis võivad jällegi maitsed tasakaalust ära minna. Jälgi, et koostisosad oleksid veega kaetud, tavaliselt on see piisav kogus vedelikku. Roheliste smuutide puhul see reegel aga ei kehti, sest lehed on kohevad ja võtavad alguses suure osa ruumist enda alla.

8. Toored puuviljad

Sa ei söö ju tooreid puuvilju, seega ära kasuta neid ka oma smuutides. Maitsel on suur roll. Banaan, mis on alles roheline ei anna välja maitset ja tekstuuri, et teha sellest head smuutit. Kõige lihtsam on veenduda, et puuvili on juba ostes valmis või lasta sellel kodus järelvalmida. Iga vili maitseb kõige paremini siis, kui ta on täiesti valminud. Tihti kipuvad just avokaadod meil siin Eestis alaküpsenud olema. Osades supermarketites on eraldi saadavad ka küpsed (ripe) avokaadod, eelista võimalusel neid.

Kasulik nõuanne! Järelvalmimiseks on avokaadosid soovitatav hoida toatemperatuuril banaaniga koos ühes paberkotis.

9. Retseptis liiga kinni

Alguses on hea turvalisuse mõttes läbi teha mõned retseptid, et saada aru, millised maitsed omavahel sobivad. Kui esimesed sammud on tehtud, siis seda vabamalt võib ka ise hakata kombineerima erinevaid maitseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles