Spetsialist soovitab, kuidas tagada panni pikk eluiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kallihinnalise panni soetamisel loodab iga köögikunstnik üldjuhul, et see teenib kokka pikki aastaid, küll aga võib toote vale kasutamine viia ka kõige kallima ja kvaliteetsema panni kiire lagunemiseni ja tähendada taas suurt väljaminekut. 

Nippe ning soovitusi panni õigeks hooldamiseks ja kasutamiseks jagab Fiskarsi köögitarvikute spetsialist Marika Mella.

Pese õrnalt ja kuivata hoolikalt

Uue panni kasutamise eel tuleb seda pesta leige vee ja vähese nõudepesuvahendiga, et eemaldada võimalik tolmukiht ja valmistada pann ette esmakordseks kasutuskorraks. Panni pealiskatte kulumise vähendamiseks soovitab Mella aga pesta panni iga kasutuskorra järel ega jätta seda kunagi vette ligunema.

«Ka kõige kvaliteetsema panni üks suurimaid vaenlasi on liigne niiskus, mis tungib panni poorsesse pealispinda ja lagundab seda. Sel põhjusel on oluline iga kord panni jahtumise järel see ära pesta ning hoolikalt ära kuivatada,» sõnas ta. Mella lisas, et toidu valmistamisel pannile tekkinud suuremat mustust on aga soovitatav puhastada hoopis tilga õli või rasva ja majapidamispaberi abil.

«Levinud müüdi kohaselt ei tohi panne pesta nõudepesumasinas. Hea uudis trendikatele perenaistele, kes ei kujuta oma elu nõudepesumasinata enam ette on see, et kui pesemistsükli lõppemise järel pann kohe masinast välja võtta ja ära kuivatada, siis ka see on igati sobiv panni pesemise viis. Küll aga tagab panni pikema eluea tõepoolest siiski õrn käsipesu,» ütles Mella.

Kasuta nutikalt ja heaperemehelikult

Lisaks panni õigele puhastamisele on Mella sõnul oluline pöörata tähelepanu ka tootjapoolsetele juhistele, mis ütlevad alati, mil viisil kasutada toodet nii, et selle kasutus oleks võimalikult pikk. Küll aga saab universaalsete võtete abil siiski igapäevaselt kanda hoolt selle eest, et pann teeniks oma eesmärki pikki aastaid.

«Metallist pannilabidate asemel soovitan teflonpannide puhul kasutada pigem puidust, nailonist või silikoonist köögitarvikuid, mis ei kahjusta panni pealispinda,» sõnas Mella. Ta lisas, et metallist köögitarvikuid on soovitatav kasutada emailitud pinnaga kööginõudega, mis on mehaanilise kulumise suhtes vastupidavamad.

«Veel enne panni asetamist kuumale pliidile tuleb sellele lisada veidi vett või õli, et pann ei soojeneks kuivalt ega kuumeneks üle. Kindlasti on oluline jälgida ka pliidi kuumust, sest liigne temperatuur kahjustab samuti panni katet. Nii on näiteks kõik üle 240 kraadi mis tahes panni jaoks juba liiga kõrge temperatuur,» selgitas Mella.

Ühtlasi soovitab Mella vältida panni kasutamisel suurt temperatuuride kõikumist – nii kuuma panni jahutamine külma veega kui ka pannile jäänud toidu hoiustamine külmkapis viivad toote kiirema kulumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles