Kaheksa eksootilisema maiguga liha, mis on üllatavalt tervislikud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veiseliha.
Veiseliha. Foto: Vida Press

Uudishimulikud lihasööjad proovivad hea meelega uusi maitseid ja ei kohku ära ka alligaatori liha ees. Andke andeks veganid, see lugu ei ole teile.

Kuna eksootilisemat liha võib leida üha rohkem ka restoranide menüüst, tasub teada, milline on kitse või jänese toiteväärtus. Tuleb välja, et seast ja veisest on palju tervislikumaid lihasid, milles on vähem rasva ja rohkem valku. Pealegi on laiem lihavalik keskkonnale vähem koormav, mistõttu võiks tuttavale lihaollusele vahelduseks proovida ka midagi uut, kirjutab Greatist.

Alljärgnevalt välja toodud toitumisinfo põhineb 85-grammiste küpsetatud lihatükkide analüüsil, mis on teostatud Ameerika Ühendriikide Põllumajandusministeeriumi tellimusel.

Piisoniliha. Foto:
Piisoniliha. Foto: Foto: Vida Press

Piison

Kilokaloreid (välisfilee, lahja): 145

Rasvu: 5 g

Küllastunud rasvu: 2 g

Valke: 24 g

Kolesterooli: 73 mg

Toitainete poolest on piison veisest* tükk maad etem, sest selles on vähem küllastunud rasvu ja kaloreid, aga neli korda rohkem oomega-3-rasvhappeid. Põhja-Ameerikas kasvava piisoni maitse sarnaneb veisele nii maitse kui tekstuuri poolest, kuid mõni väidab, et selle maitse on võrreldes veisega magusam ja külluslikum. 

Küülikuliha. Foto:
Küülikuliha. Foto: Foto: Vida Press

Küülik

Kilokaloreid: 167

Rasvu: 7 g

Küllastunud rasvu: 2 g

Valke: 25 g

Kolesterooli: 70 mg

Jänese- või küülikuliha on maheda maitsega ja toitainerikas, mistõttu pakutakse seda tipprestoranides üha rohkem. Ühes portsjonis on rohkem valke kui veises või kanas, küllaga rauda, fosforit ja kaaliumi. Küülik on veisest ka jätkusuutlikum lihaallikas, sest ta sööb rohtu, mitte teravilju. 

Jaanalinnuliha. Foto:
Jaanalinnuliha. Foto: Foto: Vida Press

Jaanalind

Kilokaloreid: 132

Rasvu: 3 g

Küllastunud rasvu: 1 g

Valke: 24 g

Kolesterooli: 79 mg

Kuigi jaanalinnul on kaks jalga, suled ja tiivad, ei maitse tema liha nagu meile tuttav linnuliha. Selle punast liha võrreldakse enim hoopis mahlase steigiga. Veisest on aga selles oluliselt rohkem B-vitamiini.

Hirveliha. Foto:
Hirveliha. Foto: Foto: Vida Press

Hirv

Kilokaloreid: 162

Rasvu: 3 g

Küllastunud rasvu: 2 g

Valke: 31 g

Kolesterooli: 96 mg

Hirveliha võrreldakse samuti enim veiselihaga, kuigi seda süües on siiski tunda, et tegu on ulukiga. Kuna see on nii lahja, on selles väga vähe kaloreid, rasva, küllastunud rasva ja kolesterooli. Seevastu on selles palju valke ja rauda. Hirvelihast saab väga maitsvat vinnutatud liha. 

Põdraliha. Foto:
Põdraliha. Foto: Foto: Vida Press

Põder

Kilokaloreid: 124

Rasvu: 1,5 g

Küllastunud rasvu: 0,5 g

Valke: 26 g

Kolesterooli: 62 mg

Võrreldes hirvega on põdral mahedam, kergelt isegi magus mekk. Toiteväärtuse poolest on mõlemad ulukid sarnased, kuid põdras on veelgi rohkem B12-vitamiini ja rauda. 

Vutiliha. Foto:
Vutiliha. Foto: Foto: Vida Press

Vutt

Kilokaloreid: 193

Rasvu: 12 g

Küllastunud rasvu: 3 g

Valke: 21 g

Kolesterooli: 73 mg

Vutti küpsetatakse enamasti sammoodi nagu kana või kalkunit. Ka selles on palju valke, rauda, tsinki ja magneesiumit. Kuigi selle maitse on teistest levinud linnulihadest veidi tugevam, on kastmetes, suppides või tugevalt vürtsitatud toitudes väga raske vahet teha, kas tegu on kana või vutiga.

Kitseliha. Foto:
Kitseliha. Foto: Foto: Vida Press

Kits

Kilokaloreid: 122

Rasvu: 2,5 g

Küllastunud rasvu: 1 g

Valke: 23 g

Kolesterooli: 64 mg

Kitseliha on väga toitainerikas ja samas on selles vähem kaloreid ja rasva kui veises või kanas. Sarnaselt küülikutele tasub ka kitse keskkonda silmas pidades rohkem lihaks kasvatada, sest ta sööb rohtu, mitte teravilju. Kits ei ole magus ja võine nagu veis. Sel on tugev ja omanäoline maitse. 

Frititud alligaatoriliha. Foto:
Frititud alligaatoriliha. Foto: Foto: Vida Press

Alligaator

Kilokaloreid: 232

Rasvu: 4 g

Küllastunud rasvu: 0 g

Valke: 46 g

Alligaatoriliha on väga rasvavaene ja selles on palju valke, kuid selle toiteväärtusest on vähe kasu, kui seda serveeritakse frititult, nagu tavaliselt lõunas tehakse. Alligaatori liha on valge ja väga kerge tekstuuriga, mistõttu võrreldakse seda tihti sea või kanaga.

*Võrdluseks on tavalises veise sisefilees

Kilokaloreid: 275

Rasvu: 21 g

Küllastunud rasvu: 8 g

Valke: 20 g

Kolesterooli: 72 mg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles