Kohvimeister õpetab, kuidas valmistada kohvi aeropressiga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Politanov
Henry Politanov Foto: Rasmus Kooskora

Tallinna restorani Trühvel juures asuva The Brick Coffee Roastery kohviröstla roastmaster Henry Politanov õpetab kohvisõpradele, kuidas parimat kohvi valmistada. Aeropressiga on kohvi valmistamine lihtne ja kiire, lisaks pole raske aparaati puhastada.

Kohvimeister ütleb, et aeropress panustab rohkem hapetele kui suhkrutele, mis tähendab marjast maitset ning teiseks eeliseks on see, et saab teha nii filter- kui espressokohvi. Espresso puhul ei pea see olema marjamaitseline, vajaliku maitse saab kogusega kätte. Mõnes mõttes on tegu filter- ja presskannukohvi hübriidiga.

«Presskannu moment on see, et kohv ja vesi on silindris hästi pikalt kokkupuutes, ained saab kätte ja need võimenduvad, ning on ka filterkannu efekt, kus jook pressitakse läbi filtri ja see saab puhas,» selgitab Henry. «Kuna protsess on lühike, siis ei jõuta suhkruid kaasa võtta. Kui tahad paksu ja täidlast kohvi, siis pole see õige asi, millega teha. Kui aga meeldivad särtsakamad ja ägedad maitsed, siis on aeropress ideaalne.»

Kohvitegu nõuab aga taimerit kõrvale — kust saab teada täpset kogust ja valmimisaega? Henry Politanovi sõnul on üldine õpetus iga aparaadiga kaasas, aga see pole väga täpne. Politanovil on kõik välja mõõdetud, et kogu protsess oleks täpne ja ei esineks suuri kõikumisi. Kodus pole vahet, kas kolm sekundit siia või sinna. «Lihtsalt öeldes valan vee peale, lasen 43 sekundit tõmmata, siis segan 10 sekundit ja pressin 20 sekundit,» täpsustab ta. «Kui mingi aeg läheb pikemaks, siis on vesi ja kohv kauem otseses kontaktis, iga sekund tekitab lisareaktsioone ja seetõttu on iga sekund ka kirjas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles