Galerii: Glorias esitleti kokkade olümpia võistlusroogi

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kokandusmaailma olulisema ja mainekama võistluse Bocuse d'Ori Euroopa eelvoorus Budapestis Eestit esindav kokk Dmitri Rooz tõi Gloria restorani galaõhtul oma võistlustööd esimest korda kohaliku publiku ette.

Pärast üheksat kuud ettevalmistustöid ja harjutamist esitles mai alguses kokandusmaailma kõrgliiga võistluse Bocuse d'Ori Euroopa eelvoorule Budapesti Eestit esindama sõitev Farmi peakokk Dmitri Rooz Gloria restoranis siinsetele toiduhuvilistele oma võistlusmenüüd.

Enne etteastet kohalikul peaproovil oli Rooz võistlusroogi läbi teinud 30 korda. Rangete reeglitega kokanduskonkursi kalaroa kohustuslik põhitooraine on tänavu tuuraliste hulka kuuluv sterlet ning liharoog tuleb valmistada punahirvest. 

«Saaremaa hirv ja Varbla kalakasvatuse kala on fantastilised,» kiitis Rooz kohalikku toorainet, millega ta Budapesti võistlusteks on seni treeninud. Sama Eestis kasvatatud tuuralisega harjutab kokkade olümpia tänavuseks eelvooruks ka Norra meeskond.          

Kala serveeriti võistluse peaproovil koos lisanditega taldrikult, hirveliha aga uhkel hõbevalge-teemalisel kandikul nagu kokkade olümpial rahvusvahelise žürii ees. 

Meeleolukal Ungari operetiviisidest saadetud üritusel Roozi kalarooga maitsnud Prantsuse suursaadik Michel Raineri hindas selle erakordselt maitsvaks. «Selle oleks justkui teinud inglid, mitte inimene,» sõnas ta. Ka Ungari aukonsul Mall Hellamile avaldas erilist muljet just kala. «Tulemus oli suussulav. Meeldiv üllatus, et kodumaisest kalast on võimalik niivõrd kõrgetasemelist rooga valmistada,» ütles Hellam. 

Bocuse d'Ori Eesti patroon ja eestvedaja Dimitri Demjanov lisas, et kumbki võistlustooraine pole kergete killast, kuid ta usub, et Eestil on suur šanss jõuda finaalvõistlusele maailma tippkokkadega mõõtu võtma.

«Dmitri Rooz on töökas, iseseisev ja teab, mis teda ees ootab. Ta läheb kokanduse tippliigas võistlema juba teist korda. Et ta 2010. aastal Euroopa voorust finaali ei pääsenud, jäi see kripeldama. Nüüd on ta endaga kõvasti tööd teinud, 25 kilo alla võtnud ja läheb uuele ringile,» iseloomustas Demjanov tänavust Eesti kandidaati. 

Et kindlustada 10.-11. mail Ungaris Eestile edasipääs finaali järgmisel aastal Lyonis Prantsusmaal, peab Rooz jõudma 12 parema koka hulka.

Võistlusareenil tohib kokale abiks olla commis chef ehk noorkokk Vladislav Borovik. Samuti on võistluse ajal lubatud suhelda treeneri Pavel Djatśkoviga. Toe ja nõuga on Roozi aidanud nii võistluste hing Demjanov kui ka eelmistel Bocuse d`Oridel köögikunsti Oscareid püüdmas käinud Eesti kokad.

Lisaks võistlusmenüüle pakkusid Glorias toiduentusiastidele kulinaarseid elamusi presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik ja Eesti Peakokkade Ühenduse president Rudolf Visnapuu. Andre farm tutvustas oma uusi käsitööjuuste ja Tori Jõesuu siidritalu kodumaiseid käsitöösiidreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles