Kas äädika joomine aitab kaalust maha võtta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunaäädikas
Õunaäädikas Foto: SCANPIX

Guugeldades «õunaäädikas» või  selle ingliskeelset vastet «apple vinegar» tuleb ette arvukalt kirjeldusi selle maagilisest toimest, mis paneb uskuma, et pitsike äädikat iga päev aitab kaalu langetada, hoiab seedimist korras ja kaitseb diabeedi eest. On see mesijutt ka tõsi?

«Meditsiinilisel otstarbel on äädikat kasutatud tuhandeid aastaid, kuid tõendid selle mõjust tervisele on piiratud ja üsna hiljutised,» selgitab Food Networkis Arizona Ülikooli doktor Carol Johnston, kes uurib äädika mõju diabeedile. 

Johnstoni sõnul on küll tehtud uuringuid, mis on tõestanud, et äädikast võib olla kaalulangetajale kasu. «Paljud juhuvalikuga kontrollitud katsed on näidanud, et kui äädikat tarbida koos toiduga, nõrgestab äädikhape toidu glükeemilist reaktsiooni,» ütleb teadlane. Teisisõnu tähendab see seda, et pärast söömist ei tõuse veresuhkru tase nii kõrgele. Diabeetikutel aitab madalam veresuhkrutase vähendada haigusest tingitud põletikuohtu. Tervetele inimestele tuleb see samuti kasuks, sest aitab vältida südamehaiguste riski. 

Nii palju kui on näidanud veresuhkrutaset uurivad teadustööd, on soovitav juua enne sööki üks klaasitäis vett, millesse on lisatud supilusikatäis äädikat. Tavalisel äädikal võib olla üpriski ebameeldiv maitse, mistõttu ei ole see joomiseks eriti kõlbulik. Seevastu on müügil teisi äädikaid nagu näiteks õunaäädikas, mille joomine on talutavam. 

Äädikat ei tohiks tarbida lahjendamata kujul ja maoprobleemide korral on vastunäidustatud ka äädikavee joomine. Pea meeles, et tegu pole imerohuga ja kaalu langetamiseks peab siiski jälgima toidu kogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles