Smuutitäht jõudis koju

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliq Maranik.
Eliq Maranik. Foto: Stefan Lindström

Kes Eesti autoritest saaks öelda, et tema toiduraamatuid on maailmas müüdud üle 1,1 miljoni? Raplamaalt pärit ja nüüd Rootsis elav Eliq Maranik saab. Järgmine nädal toob hiigelnumbrile lisa, sest ta esitleb Tallinnas ja Tartus oma raamatut «101 smuutit». Väike vihje: tema erilised  lemmikud on rohelised tervisesmuutid, üleilmsed trendijoogid.

Vana-Vigalast pärit Rootsi toidu(aja)kirjaniku, fotograafi ja kujundaja Eliq Maraniku sõidugraafik on aprillis tihe. Viimastel aastatel just smuutide ehk mahedike hingeellu süüvinud ja neist kaheksa raamatut kirjutanud naine on äsja tulnud Bologna raamatumessilt ning suundumas Londoni raamatulaadale.

Järgmisel nädalal põikab Eliq aga sünnimaale Eestisse, et tutvustada raamatupoodides oma bestsellerit «101 smuutit», mis on nüüd ka tema emakeelde tõlgitud.

See smuutide kogumik kuulutati Rootsis nelja aasta eest parimaks alkoholivabade kokteilide raamatuks, aasta hiljem võitis see rahvusvahelisel kokaraamatute võistlusel Gourmand Cookbook hõbemedali. Arbuus, maasikas ja piparmünt; mustikas ja kaneel; maasikas ja basiilik; ploom ja kibuvits… ahvatlevad, eks ole. Need on lihtsad kooslused, millega ta selle lehekülgedel sametistes tervisekokteilides mängib.

Kui Arter Eliqu kõneluseks tabab, on ta parasjagu vahepeatusel oma pere talvekodus Hispaania lõunarannikul Malagas ja nopib aias puult sidruneid, et hommikujoogiks värsket mahla pressida. Kuid igahommikust sidruniringi ei võta ta ette ainult mahla pärast: «Kui valmis viljad korrapäraselt ära noppida, tulevad mõne aja pärast jälle uued. Nii saabki aiapidaja Malagas napsata puult sidrunit aasta ringi,» ütleb Eliq.

Puhtad viljad oma aiast

Suve- ja vitamiininäljas põhjamaalase maitsenäsadele kõlavad tema aiakirjeldused igatahes kui magusvalusad torked. Kuu eest said naise lopsakas päikeseranniku koduaias valmis apelsinid, mandariinid ja greibid, praegu on küpsemiskord maasikate ja muulukate käes, sõstrad ja tikrid aga «alles» õitsevad. Värske spinat ja ürdid on Eliqul aiamaalt pidevalt võtta, samuti ei puudu vaarikad, mustikad, põldmarjad, jõhvikad, avokaado, mango, viinamarjad, virsikud, nektariinid, aprikoosid, kiivid, mandlid, pekanipähklid, tomat, kurk. Hooaja tipus varub ta talveks väikeste portsjonipakikestena sügavkülma seda küpset kraami täis. Isegi pähklid lähevad sügavkülma, kui nende maitseomadused on parimas vormis.

Oma teise, Stockholmi kodu ja päikeseranniku vahet ei pendelda Eliq perega siiski üksnes magusate viljade pärast. Malagas on tal üles seatud suur fotostuudio, kus raamatute ja artiklite tarvis on pildistamiseks eriliselt hea loomulik valgus. Suveajal, kui päike läheb liiga eredaks, käib elu ja fototöö aga põhiliselt Rootsis.

Värskeid vilju kasvatab Eliq ise lihtsal põhjusel: ta ei taha smuutiloomingus ega toidus üldse kasutada keemiliselt töödeldud vilju. «Mahedalt-puhtalt kasvatatud puu- ja köögivilju ning marju on aga poest keeruline saada,» põhjendab naine.

Aga üks kaugem põhjus on veel. Aiapisik koos puu- ja köögiviljanduskirega on Eliqul juba väikesest tüdrukust peale veres. Sest saati, kui ta koos vanaema Õie Heintaluga lapsepõlvemaadel Vana-Vigalas suved aiamaal mööda saatis. «Ta on maailma parim vanaema ja siiani mu iidol. Kui teised lapsed tahtsid mängida, siis mina kõplasin vabast tahtest aialapil. Istutasime ja harvendasime vanaemaga taimi, tegin oma peenraid. Mul olid isegi väikesed aiatööriistad,»  meenutab ta. Ning teab vanaema eeskujul, et pole midagi rahustavamat kui käed mulda pista. 

Samuti on sealt naise mällu sööbinud juba poolest talvest tomatitaimede järele lõhnavad toad, nagu ka esimese rabarberi, redise ja salati ärev ootus. Aga seegi, kuidas värsked marjad litsuti koos suhkruga toormoosiks ja segati piima või keefiriga. «See oligi minu esimene algeline smuuti,» ütleb Eliq. Varsti, kui ta juba saumikseri kätte sai, vallutasid sametised ja paksud smuutid tüdruku südame täienisti.

Muidugi, aastatega on maitse ja eelistused muutunud. Suhkrut ta enam smuutisse ei sega, nagu ka piimalisi suurt mitte – see suundumus valitseb kogu maailmas. Pigem kaldub eelistus taimsete kokteilide poole, kus piimatoote asemel on mandlipiim ja magusust lisavad datlid. Tõsi, Kreeka jogurt on mõnikord valguallikana nutikas lisandus.

Rohelise joogi buum

Iseäranis armastab Eliq rohelisi smuutisid, mis veel mõne aasta eest olid vaid tervisehullude ja -baaride pärusmaa, kuid nüüd popid masside seas. Tema menüüs on nende mahedike üheks peategelaseks spinat või nisuteradest kasvatatud nisuorasevõrsed – tillukesed energiapommid, smuutifännide seas suured staarid. Need näevad välja nagu suvine muru ja on tal alati köögis käepärast.

«Joon smuutit iga päev, aga nisuorasevõrsega variandid on juba mõnda aega mu lemmikud,» on Eliq sellest jõutaimest erilises vaimustuses. Igatahes ei ole praegune smuutimood grammigi võrreldav nende piimakokteilisarnaste suhkrupommidega, mida joodi  kümne aasta eest Ameerikas ja Inglismaal. Kõik olid unustanud, et smuuti sündis omaaegses Hollywoodis, kus filmitähed end võtete vaheajal püreeks purustatud puuviljadega turgutasid. Nii ei läinud jumestus laiali, nagu võinuks juhtuda näiteks õuna süües. 

Ennekõike soovitab Eliq lubada enesele kannmiksris muheda kokteili kokkusuristamisel vaba loomingulist lendu nagu tallegi omane. Mõnusaks toitvaks, maitsvaks, vitamiini- ja mineraaliküllase tervisejoogiks lähevad tal kannmiksrisse puuviljade ja marjade kõrval ka lehtkapsas, rohelised salatid, petersell, koriander, pähklid, tatar, kinoa või kanepiseemned. Mõnikord, kui vaja toitvamat jooki, lisab kannu ka külmpressitud kookos-, pähkli- või linaseemneõli ja taimseid valgupulbreid.

Näiteks hommikuks sobivad paremini paksud ja toitvad kausismuutid, kuigi Eliq ise eelistab varastel päevatundidel lahjat ning haput segu ananassist, mangost ja apelsinist või maasikast ja vaarikast või siis hoopis värskelt pressitud sidruni- või mandariinimahla. Õhtuks istub aga talle paremini roheline tervisemahedik. Suvel võib smuuti jäätiseks külmutada, talvel kuuma taimetee põhjal kokku mikserdada soojendava kokteili. Lastele on hea värvilisse kokteili peita punapeeti, porgandit või spinatit. Ja muidugi saab masinas kokku segada soolase smuuti – hispaanlaste rahvussupi gazpacho, kus sulavad üheks värsked tomatid, kurgid, paprika ning tibake oliiviõli, soola ja pipart. See on Eliqi lõunalemmik varakevadest hilissügiseni.

«Mahlane smuuti võib olla turgutav ja vitamiinirikas vahepala. Selle toekamad variandid sobivad söögikorra asemel, valgurikkamad pärast sportimist ja magusamad desserdiks,»  loetleb ta võimalusi, kuidas tervisejooki smuutit päevamenüüsse poetada.     

Praegu aga pööritab ta nelja mahlapressi ja viit kannmiksrit uute maitsemängude kallal: käib töö järgmise laste- ja kuumade talvesmuutide raamatu ning toeka smuutipiibli kallal.

Foto: Stefan Lindström.
Foto: Stefan Lindström. Foto: Stefan Lindström

Eliq Maraniku smuutivihjed

Sau- või kannmikser?

Mõlemad sobivad, aga kannmikser on universaalsem. Oleneb mudelist, kuid saumikseri võimsusest ei pruugi jää ega külmutatud kraami purustamiseks jätkuda ja see võib kiiresti läbi põleda. Kannmiksri võimsus võiks alata 600 W, parim smuutide valmistamiseks on 1000 W. Ka lõiketerad võiks olla võimalikult suured.      

Eliq kasutab smuutisõprade unistust, super-kannmiksrit Vitamix, mis purustab jääd, teeb pähklikreemi ja sorbetti ning segab kokku sametised, siledad ja jäised kokteilid. Suurem smuutisõber võiks omada ka mahlapressi, sest nii saab jooki kõige naturaalsema lisaaineteta mahla.

Olulisemad tarkused smuutisuristajale?

Lisaks viljadele tuleb miksrisse alati lisada vedelikku, olgu see mahl, (kookos)vesi vm, see aitab purustatud koostisainetel seguneda. Mida nõrgem kannmikser, seda rohkem on vaja lisada vedelikku. Viljad tuleks enne ka parajaks tükeldada.

Avokaado, banaan või mango, samuti pähklid ja seemned teevad smuuti paksemaks. Hea on kasutada külmutatud banaani ja mangot, mis on enne sügavkülmutamist tükeldatud. Tsirtuseliste, näiteks sidruni ja laimi mahl tasakaalustavad magusate puuviljasmuutide maitset, kui see tundub liialt imal. Pehmed datlid on head naturaalsed magustajad.

Kas vilju koorida või mitte?

Neid vilju, millest süüakse vaid viljaliha, tuleks koorida – banaan, avokaado, mango, ananass, apelsin, greip jm. Ka seemned-kivid tuleb eemaldada.

Kui õunad ja pirnid on oma aiast või mahekaup, pole neid vaja koorida, keemiaga üle pritsitud vilju aga küll. Maheviljale piisab pesemisest, sest just koore all on peidus palju kasulikke aineid. Et spinatist ja muust lehtrohelisest pole võimalik keemiat välja pesta, tasub ka nende puhul eelistada enda kasvatatud või mahevarianti. Samuti on turvalisem eelistada mahebanaane.

Mis kokku ei sobi? 

Kui muidu võib lasta smuuti koostisaineid valides fantaasial lennata ja maitseid meelepäraselt kombineerida, siis näiteks happelised marjad ja sidrun või laim ei ole kreemjatele pähklismuutidele just parimad paarilised. Kookospiim on ideaalne põhi enamikule smuutidele. Kui puuviljasmuuti tundub liiga maitsetu või läila, võib alati lisada särtsuks laimi- või sidrunimahla. Magususe lisamiseks on parimad suured pehmed datlid.

Lemmikkooslused?

Ananass, maasikad ja tsitruselised; mango, spinat ja maasikad; pähklid, datlid ja toorkakao; mango, spinat ja ingver; nisuorasevõrsed ja ananass.

Eliq Maraniku ehk Smuutikuninganna tegemisi saab jälgida: Facebook The Smoothie Queen, Instagram @the_smoothie_queen, Twitter The Smoothie Queen @love4smoothies. Peatselt hakkab ta nõuandeid jagama ka Youtube’is.

Autoriga kohtuda ja tema smuutisid maitsta saab 18. aprillil kell 18 Tallinna Solarise Apollos ja 19. aprillil kell 18 Viru Keskuse Rahva Raamatus; 20. aprillil kell 17 Tartu Kaubamaja aatriumis.

Spinati-õuna-valgusmuuti

Foto:
Foto: Foto: Eliq Maranik

Spinat on tervislik supertoit, mida Saksamaal kutsutakse lausa pooleks apteegiks – see sisaldab rikkalikult vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Samuti annab see jõudu ja peaks eriti sobima neile, kes jõusaalis käivad.         

Tervisesõbralikum on kasutada mahe- või oma aiamaa spinatit, seal võib see vohada varakevadest hilissügiseni.

Kahele

100 g värsket mahe- või oma aia spinatit

1 banaan

4 dl naturaalset või värskelt pressitud õunamahla

1 laimi mahl

1 tass jääd

2 sl kanepiseemneid või kanepiseemnepulbrit (vm taimset valgupulbrit)

1 sl spirulina vetikapulbrit (soovi korral)

Loputa spinat. Mikserda kannmiksris kõik koostisained, v.a jää, kreemjaks ja toitvaks smuutiks. Lisa lõpupoole jää ja mikserda veel. Kui tahad joogi veel kasulikumaks muuta, lisa spirulinapulbrit.

Roheline troopiline smuuti

Foto:
Foto: Foto: Eliq Maranik

Värskeid ja toitvaid nisuorasevõrseid võib köögis kasvatada aasta ringi. Värsked võrsed võib vajaduse korral asendada nisuorasepulbriga, mida müüakse tervisepoodides. Nisuorasevõrsed annavad energiat ja panevad naha särama, sobides kõige erinevamatesse smuutidesse ja ka spinati asemel. Et selle maitse on spetsiifiline, võib alustuseks «nisumuru» jooki segada väiksema koguse.

Kahele-kolmele

3–5 sl värskeid nisuorasevõrseid või 1-2 tl nisuorasepulbrit

3 dl kookosvett või tavalist vett

1 dl kookospiima

2 sl külmpressitud kookosõli

1 tl värsket riivitud ingverit

1-2 kividest puhastatud pehmet datlit  

300 g külmutatud ananassi

Lõika «nisumuru» kääridega pisemaks ja mikserda see kannmiksris kookosveega ühtlaseks massiks. Lisa ülejäänud koostisosad ja mikserda ühtlaseks. Kui sul on väiksema võimsusega mikser, kasuta nisuorasepulbrit ja lase ananassil enne smuuti valmistamist sulada.

Põldmarja-kookose kausismuuti

Foto:
Foto: Foto: Eliq Maranik

Kausismuuti sobib hästi hommikusöögiks. Peotäis vitamiini- ja mineraalirikkaid põldmarju katab ligi poole päevasest kiudainevajadusest, samuti hoiavad need korras seedimise ja normis veresuhkru. Nende asemel võib kasutada ka mustikaid.

Kahele

2 dl kookospiima

2 sl kõrvitsaseemneid

2 sl päevalilleseemneid

4 sl magustamata kookoshelbeid

2 sl chia-seemneid

3-4 kividest puhastatud pehmet datlit

300 g külmutatud põldmarju (sobivad ka mustikad)

1 külmutatud banaan

Peale:

põldmarju, kõrvitsa- ja chia-seemneid, kookoshelbeid

Vala kõik koostisosad loetelu järjekorras kannmikserisse ja surista paksuks jäiseks smuutiks. Kui soovid jäätise moodi rooga, lisa jääd.

Kalla smuuti kaussidesse, raputa peale marju, seemneid, kookoshelbeid ning söö lusikaga nagu magustoitu või putru.

Astelpaju-mango-maasikasmuuti

Foto:
Foto: Foto: Eliq Maranik

Öeldakse, et ühes astelpajumarjas on sama palju C-vitamiini kui ühes apelsinis. Sõltuvalt marja sordist ja küpsusest on see siiski erinev, kuid teiste vitamiinide kõrval sisaldab astelpaju taimeriigis haruldast vitamiini B12, mis on eriti kasulik taimetoitlastele.

Kahele

100 g värskeid või külmutatud astelpajumarju

200 g värsket või külmutatud mangot

200 g värskeid või külmutatud maasikaid

1 banaan

2 dl naturaalset või värskelt pressitud õunamahla

2 dl puhast vett

1-2 dl jääd (kui kasutad värskeid vilju)

Koori ning tükelda mango ja banaan. Mikserda kõik koostisaineid, v.a jää, kannmiksris ühtlaseks. Vajadusel lisa jää ja mikserda kõik jäiseks smuutiks.

Kui mangot pole käepärast, võid lisada veel 1 banaani. Kui sul on väiksema võimsusega kannmikser, sulata enne külmutatud koostisained.

Kibuvitsa-apelsini-mangosmuuti

Foto:
Foto: Foto: Eliq Maranik

Rahvameditsiinis on antioksüdantide, mineraalide- ja C-vitamiinirikkast kibuvitsast abi otsitud eri hädade korral väsimusest skorbuudini. Kui kibuvitsamarju käepärast pole, võib need vabalt asendada kibuvitsapulbriga, mida saab ise teha: terved kibuvitsamarjad tuleb kuivatada, siis kohviveskis jahvatada ja säilitada õhukindlas purgis jahedas.

Kahele

1 värske või 300 g külmutatud mangot (sobib ka pirn või ananass)

4 apelsini mahl

1 laimi mahl

2 sl kibuvitsapulbrit

1-2 dl jääd (kui kasutad värsket mangot)

Pressi apelsinidest ja laimist mahl – eemalda seemned, sest need teevad smuuti mõruks. Koori ja tükelda värske mango. Mikserda kõik koostisained, v.a jää, ühtlaseks smuutiks. Lisa vajadusel jää ja mikserda veel.

Mehed proovivad smuutit

«Väga maitsev,» kõlab Sparta spordiklubi personaaltreeneri Argo Aderi esimene hinnang Eliq Maraniku retsepti järgi kokku mikserdatud jõujoogile ehk spinati-õuna-valgusmuutile, mis võiks iseäranis hästi sobida jõusaalis treenivatele naistele ja meestele. Sama kinnitab ka temaga maitsmisel liitunud toitumisnõustaja ja treener Margus Silbaum: «Tore ja tervislik.»

«Mehi võib-olla muidu kausitäit värsket spinatit ära ei sööma ei ahvatle, aga sellisel maitsval, isuäratavalt rohelisel ja purustatud kujul meeldiks see neilegi ning nad saaks joogist neile vajalikud toitained kätte,» usub Ader.

Kui harrastussportlasele on selles joogis süsivesikuid, rasvu ja ka valke piisavalt, siis tõsisemale sportlasele jääks meeste hinnangul valkudest väheks. Mõlemad lisaks rohelisele smuutile veidi valgupulbrit või siis rasvatut maitsestamata kohupiima, mis teeks sellest mõnusa alternatiivi sportlaste seas levinud valgujookidele. Üldse annaks selle retseptiga palju mängida ja enesele meelepäraseks kohendada, lisades näiteks banaani.

«See turgutav smuuti sobiks hästi just trennijärgseks taastavaks joogiks, mis kustutab keha esimese energiajanu,» ütleb Ader. Kas või siis, kui pereisa tuleb õhtuselt jooksu- või jalutusringilt, rattasõidult või spordisaalist.       

Argo Ader joob samuti tihti pärast treeningut smuutit, mis koosneb värsketest marjadest, mahlast, keefirist, seemnetest ja valgupulbrist.           

Spinatise tervisekokteiliga: Margus Silbaum (vasakul) ja Argo Ader. Foto:
Spinatise tervisekokteiliga: Margus Silbaum (vasakul) ja Argo Ader. Foto: Foto: Eero Vabamägi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles