Üllatavad toiduained, mida võib panna sügavkülma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martin Poole/picture alliance / moodboard

Kas sina kasutad toiduained alati viimseni ära või juhtub vahel, et pead mõne asja prügikasti viskama? Ära raiska toitu, vii end parem kurssi sellega, milliseid toiduaineid tohib pista sügavkülma. 

Helen White veab Suurbritannias kampaaniat nimega Love Food Hate Waste (armasta toitu, vihka raiskamist - toim), mille eesmärgiks on vähendada äravisatava toidu kogust. White ütles, et peaaegu kõiki toiduaineid tohib sügavkülma panna, kuid mõni asi võib pärast üles sulades oma hea tekstuuri kaotada (nt kreemjuust), kirjutab Daily Mail.

White ütles, et sügavkülmas võib toiduaineid hoida aastaid, ent tasuks teada seda, et umbes kolme kuu möödudes võib hakata toidu kvaliteet langema. «Ideaalis võiks toiduained ära kasutada kuue kuu jooksul, kuid ära satu paanikasse, kui mõni asi on kauem jääs olnud,» lausus ta. «Selliseid asju peab lihtsalt kauem ja aeglasemalt kuumutama ning maitsetama ürtidega.»

Järgnevalt on välja toodud mõned üllatavad toiduained, mida tohib panna sügavkülma.

Mune ei tohiks koorega sügavkülma panna, sest need võivad plahvatada. Üks moodus, kuidas mune külmutada, on eraldades munavalged ja -kollased. Sel moel on neid hea kasutada näiteks siis, kui soovid küpsetada. Teine võimalus on muna lahti kloppida ja seejärel külma panna. Lahtilöödud muna sobib ideaalselt omleti tegemiseks. Munad võib panna näiteks plastkottidesse ja neile võiks peale kirjutada kuupäeva ja munade arvu. 

Kartuleid ei soovitata külmkappi panna, aga White soovitab teha nii: pane kartulid viieks minutiks keema, lase neil jahtuda ja pista seejärel sügavkülma. Kui tahad neid kasutada, lase kartulitel öö läbi sulada ja järgmisel päeval saad need näiteks ahju panna.

Kõiki juustusid ei saa sügavkülma panna, kuid kõvemat sorti juuste saab. Määrdejuustud võivad üles sulades liiga vesised olla, aga kui riivid näiteks kõvemat juustu ja paned selle plastkotti, siis see peab sügavkülmas kenasti vastu. Tervet juustutükki ei soovita White sügavkülma panna, sest seda on pärast raske kasutada. 

Hummus on samuti üks neist toitudest, mida võib külmutada. Pane hummus külmakindlasse karpi ja vala selle peale oliiviõli (kogu pind peaks olema kaetud). Oliiviõli aitab säilitada hummuse niiskust.

Täiuslikult küpset avokaadot on raske poest leida ja kui see sul õnnestubki, siis võid kindel olla, et see vili on varsti juba liiga küps. Seetõttu visatakse sageli avokaado minema. Kuid nagu paljud teised viljad, sobib ka avokaado kenasti sügavkülma. White soovitas avokaado näiteks pooleks lõigata, kivi eemaldada ning siis sügavkülma panna. Teine võimalus on avokaado ära purustada, plastkotti panna, lisada tükike laimi ja seejärel külma pista. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Seeni võib samuti külmutada, kuid neid tuleks eelnevalt natuke ette valmistada. Haki seened tükkideks ja laota suurele taldrikule, vaata, et viilud/tükid poleks üksteise peal. Pane seened kaheks tunniks sügavkülma ja seejärel saad need tõsta taldrikult karpidesse. Kui neid niiviisi eelnevalt paar tundi külmutada, siis ei kleepu viilud üksteise külge.

Võid saab samuti külmutada. Lõika võist näiteks parajad tükid ja hiljem saad neid küpsetamisel ära kasutada.

Kui sul jääb veini üle, vala see jääkuubikute alusele. Sel viisil saad parajad kuubikud, mida hiljem toidutegemisel kasutada.

Kohvigi jäässe panna nagu veini, kasuta selleks jääkuubikute tegemiseks mõeldud alust. Suvel on eriti mõnus valmistada kohvikuubikutega jahutavaid jooke.

Sidrunit ja laimi ei tasuks sügavkülma tervena panna. Lõika need viiludeks või sektoriteks, pista plastkotti ja pane sügavkülma. Neid viile on hiljem hea lisada kokteilidesse ja ka lihtsalt veele. Boonuseks on see, et sa ei pea eraldi jääkuubikuid lisama, sest sidruniviil on niigi jääs. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles