Kõik, mida sa pead teadma rasvhapetest

Triinu Entsik-Grünberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Oomegatest voolab eluenergia! Kasv, vitaalsus, ilu, südame ja vaimutervis – kõik on nendega seotud. 

Rasvhapped jagunevad küllastunud ja küllastumata (mono- ja polüküllastamata) rasvhapeteks.

  • Küllastunud rasvhapped tõstavad vere kolesterooli ja triglütseriidide taset, ohustades südant ja veresoonkonda. Küllastunud rasv kaldub ka soodustama põletikke, mis koos vabade radikaalide vabanemisega on üks naha enneaegse vananemise põhjus.
  • Monoküllastamata rasvhapped (oomega-9) ei soodusta erinevalt küllastunud rasvadest põletikku ega tõsta kolesterooli taset. Samuti ei oksüdeeru monoküllastamata rasv nii kergesti kui polüküllastamata rasv ning seega ei soodusta kahjulike vabade radikaalide moodustumist.
  • Polüküllastamata rasvhapped (oomega-3 ja oomega-6) on asendamatud, st  organism neid ise ei sünteesi, nad ei salvestu organismis nagu muud rasvad, vaid neid tuleb saada täisväärtuslikust toidust.

9  Oomega-9 rasvhape, tuntud ka kui olehape, ei ole asendamatu rasvhape, organism võib seda oomega-3 ja oomega-6 olemasolul väikeses koguses toota.

  • Oomega-9 rasvhappel on ateroskleroosi- ja põletikuvastased omadused, suurendades hea kolesterooli (HDL) ja vähendades halva kolesterooli (LDL) sisaldust veres.
  • Üheks paremaks monoküllastamata rasvhapete allikaks on oliiviõli.

3 Oomega-3 rasvhapped on eriti vajalikud nahale, kuid ka kogu organismile.

  •  Nad reguleerivad rasvade ainevahetust, aidates ennetada ateroskleroosi ja südame isheemiatõve ning kõrgvererõhktõve arengut, samuti soodustavad nad arteriaalse vererõhu alanemist. Oomega-3 rasvhapped on närvikoe, silma võrkkesta ja südamelihaste struktuurseteks elementideks, mis parandavad pea- ja seljaaju, silmade ja südame funktsioone. Nad aitavad ära hoida trombotsüütide ehk vereliistakute kokku kleepumist, vähendades nii trombide tekke riski ja veresoonte lubjastumist ning hoides ära infarktide ja insultide teket. Oomega-3 rasvhapetel on ka allergiavastane toime, mis on eriti tähtis neile, kes kannatavad bronhiaalastma, allergiliste nahahaiguste (psoriaas, ekseemid) all. Mõned uuringud on näidanud oomega-3 rasvhapete soodsat mõju ka reuma ravis.
  • Uuringute järgi esineb oomega-3 defitsiiti isegi kuni 85% rahvastikust. Rasedad ja imetavad emad saavad vähem kui 18% lapse tervisele vajalikke oomega 3-rasvhappeid. Tänapäeva lapsed, kes maiustavad üha rohkem küpsiste ja karastusjookidega, saavad järjest vähem oomega-3 rasvhappeid ja rohkem oomega-6 rasvhappeid. Selline tasakaalu häirimine aga mõjutab negatiivselt kogu organismi tervist.

Oomega-3 rasvhapete puudust võib kahtlustada, kui on:

- õpiraskused,

- halb mälu või kontsentreerumishäired,

- halb koordinatsioon või häiritud nägemine,

- kuivad juuksed või kõõm,

- kuiv ja kare nahk ja kalduvus ekseemile,

- sage urineerimine või janu,

- premenstruaalne sündroom ja tundlikud rinnad,

- kuivad ja sügelevad silmad,

- põletikulised protsessid,

- kõrge vererõhk või suur vere lipiidide tase,

- aeglane haavade paranemine,

- foobiad, depressioon, ärevushäired.

* Oomega-3 rasvhappeid leidub peamiselt rasvastes süvaveekalades (lõhe, makrell, sardiin, tuunikala, heeringas), linaseemnetes, linaseemneõlis, oliiviõlis, sojaubades, sojaõlis, kõrvitsaseemneõlis, tofus, Kreeka pähkli õlis, lillkapsas, brokolis, täisterades, värsketes juurviljades ja küüslaugus.

NB! Taimsed valikud (nt taime- ja pähkliõli) ei asenda kasulikke ühendeid, mida leidub kalas ja kalaõlis.

Allergiate korral (kala või pähklid) tuleks nõu pidada arstiga.

6 Oomega-6 rasvhapped stimuleerivad naha ja juuste kasvu, aitavad säilitada luustiku ja suguorganite funktsiooni, langetada kolesterooli, reguleerida ainevahetust ning tagada vere hüübimisvõimet. Kui oomega-6 ja oomega-3 ei ole tasakaalus, võivad tekkida tervisevaevused. Oomega-6 rasvhapete rohkus toidus viitab mitmete haiguste riski kasvule, näiteks aterosklerootilised südamehaigused, osteoporoos, astma, ekseemid, äkksurm.

* Peamised oomega-6 rasvhapete allikad on taimeõlid (maisi-, päevalille-, seesami-, Kreeka pähkli, nisuidu- ja sojaõli), aga ka linnuliha ja munad.

Oomega-3, 6, 9 on vajalikud ka loote arengule, rasedale, väikelapsele. Loode saab vajaliku koguse oomega-3 rasvhappeid emalt. Need on vajalikud loote närvisüsteemi arenguks ja kindlustavad lapse normaalse nägemisfunktsiooni kujunemise. Eriti vajalikud on need rasvhapped raseduse kolmandast trimestrist alates, samuti lapse esimese poolteise eluaasta jooksul. Rasedusaegne oomega-3  rasvhapete defitsiit võib soodustada lastel ka allergiate teket. Rasedatel aitab piisav kogus oomega-3 rasvhappeid vähendada rasedustoksikoosi riski.

Apteegis on müügil oomega-3 ja oomega-6 Equazen Mumomega vitamiinikapslid, mis on välja töötatud naistele enne rasedust, raseduse ajal ja pärast sünnitust. Lastele võib näiteks valida Equazen Eye Q või Mölleri maasikamaitselised närimiskapslid. Samuti on oomega rasvhapped olulised südame-veresoonkonna haiguste riski vähendamisel. Apteegist võib valida ka kalaõlikapslid, millele on lisatud d vitamiine (E-, foolhape, B-grupp) Kes ei saa manustada kapsleid, neile on saadaval linaseemned ja linaseemneõli, samuti kalamaksaõli.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles