Rosin – üks kasulik näputoit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed armastavad snäkke, seda teab iga lapsevanem väga hästi. Olgu see leivakäär, porgand, õunatükk või rosin – kõik, mida saab ise käes hoida ja iseseisvalt suhu panna. Nii need väikelapsed õpivadki läbi oma sõrmede ja maitsemeelte maailma tundma. Meie, lapsevanemate, ülesanne on jälgida, et need snäkid oleksid võimalikult tervislikud ja toitvad. 

Üks asendamatu liige tervislike kuivatatud puuviljade kategoorias on kuivatatud viinamari ehk rosin. Rosinaid kasutatakse laialdaselt eri kultuuride toiduvalmistamisel ja suupistena; rosin annab palju energiat, süsivesikuid ja sobib ideaalselt kommi asemel. 

Seda, et rosinad on just lastele väga meeldivad, kinnitas ka Eesti suurima lastetoitude e-poe www.lastetoit.ee ostukorvide analüüs ning lastevanemate tagasiside näputoitudele. Inglismaa populaarse lastetoidubrändi Goodies orgaanilisi California rosinaid on nimetatud täiuslikuks näputoiduks, kus mängivad suurt rolli nii pakend kui maitse. Pisike rosinapakike arendab väikelapse peenmotoorikat ja hoiab tegevuses. Orgaaniliselt kasvatatud ja rootsudest puhastatud rosinad on lapse väikeste näppude jaoks täpselt paraja suurusega.

Kõigele muule heale lisaks on rosinal ka palju tervisele kasulikke omadusi. Näiteks leevendab rosin kõhukinnisust, palavikku, mõjub positiivselt silmadele, hammastele ja luudele, sisaldab ohtralt rauda, A-vitamiini ning beetakaroteeni.

Rosinad on valminud viinamarjade kuivatamisel kas päikese käes või kuivatites, mis muudab viinamarja kuldseks, roheliseks või mustaks kalliskiviks. Kui võtta kokku toiteväärtus ja kasulikkus tervisele, on «kalliskivi» üsna täpne nimetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles