Kaheksa nippi tervislikuks salatiks

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Vitamiinivaene organism vajab praegusel perioodil palju tuge ning selle asemel, et käsi toidulisandite järele küünitada, tasub pilk pöörata hoopis köögiviljaleti poole.

Hortese kohviku Garden juhataja Marleen Saat annab nõu, milliseid nippe järgida tervisliku salati valmistamisel. Mida kindlasti lisada, mida pigem mitte lisada?

  • Salati puhul tuleb alati jälgida, millist kastet kasutad. Valesti valitud salatikaste võib teha ühe muidu tervisliku salati väga ebatervislikuks.
  • Soovitus: valmista salatikaste alati ise, sest poest ostetud salatikastmed sisaldavad palju fruktoosi ja taimset rasva.
  • Ära karda salatis kasutada õli või juustu.
  • Poes valikut tehes vali alati neitsioliiviõli, kuid ole tähelepanelik! Neitsiõli silt ei kindlusta alati, et pudelis tõesti on esmapressi õli. Kui hind on samal tasemel madalama klassi õlidega, pole asi õige.
  • Juustude puhul vali alati päris juust, mitte odavam juustulaadne toode. Õiges juust sisaldab piimarasva, kuid odavam juustulaadne toode koosneb taimsetest rasvadest. Inimestele tundub kõrge rasvasisaldus hirmus, kuid erinevatel rasvadel tuleb vahet teha. Taimsed rasvad on inimkehale raskesti seeditavad, kuid oliiviõli ja piimarasv on meie kehale tervislik valik. Sellepärast ära kunagi vali poes light tooteid, milles on kõrge taimsete rasvade sisaldus, vaid eelista kõrge rasvasisaldusega päris tooteid mis on meie kehale kergesti seeditavad.
  • Tarbi alati hooajale vastavaid juur- ja puuvilju.
  • Eelista kodumaist, kuid kui ostad välismaalt pärit vilja, siis tee kindlaks, millal on konkreetse köögivilja küpsemisperiood. Tänapäeva poed võivad pakkuda juba jaanuaris maasikaid, kuid nende õige hooaeg pole veel alanud, seega on nende toiteväärtus ja vitamiinisisaldus kordi madalam, võrreldes suvel põllult korjatud marjadega.
  • Too maitsetesse värskust ja asenda kartul bataadiga! Bataadil ehk maguskartulil on tavalise kartuli ees palju eeliseid, sisaldades rohkem vitamiine (kaltsiumi, rauda, B-, A-, C- ja E-vitamiini). Kuna bataadis leidub nii glükoosi kui tärklist, mõjub selle söömine vere suhkrutasemele kiiresti ja pikaajaliselt. Bataati seedime aeglaselt, mis tagab pikaks ajaks täiskõhutunde.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles