Miks ei tohiks leiba külmikus hoida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leiva ja saia säilitamiseks on jagatud vastuolulisi soovitusi. Õigete nippide eraldamine valedest toimub ikka läbi katsetamise, kuid oleneb ka maitsest ja mugavusest, milline toode üldse poekorvi jõuab. 

Huffington Post kirjutab, et kui on soov hoida pagaritooteid võimalikult värskena, siis ei tohiks neid pista külmikusse, nagu paljud on harjunud. Põhjus seisneb leivas-saias oleva tärklise retrogradatsioonis ja ümberkristallistumises, mis lihtsamalt öelduna tähendab, et leiva eluea jooksul (mis saab alguse siis, kui leib on ahjust tulles maha jahtunud) hakkavad selles olevad tärklised koonduma oma algsesse kristalliseerunud olekusse. Nii muutubki leib kõvaks ja aegamööda ka söögikõlbmatuks. 

Leiva külmikusse panemine vaid kiirendab seda protsessi. 

Mida siis teha, et leib püsiks kauem värske? Populaarne pagar David Norman soovitab esiteks osta vaid leivapätse, mitte juba viilutatud leiba, sest iga pagaritoode säilib viilutatult tunduvalt vähem. Lõika pätsist korraga vaid nii palju kui on vaja ja kui plaanid kogu leiva nagunii paari päeva jooksul ära tarbida, siis aseta leivapäts lõigatud koha peale lauale seisma. 

Leivapätsi võiks hoida pigem paberkotis kui kilekotis, sest kiles võib see minna hallitama. Paberis saab aga leib rohkem hingata, kuigi tõsi on, et siis läheb see ka kiiremini kõvaks. 

Teine kord satub koju korraga liiga palju leiba ja saia, mida ei jõua ruttu ära süüa. Sel juhul soovitab Norman osa leiba panna sügavkülmikusse, aga sulgeda see enne õhukindlalt kas kotti või karpi ning enne avamist lasta sel toasoojuseni sulada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles