Seitse toitu, mis aitavad ennetada ülesöömist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalust alla võtmise saladus on tahtejõud, või mis? Tegelikult mitte päris. Mõnikord võib söögiisu olla nii tugev, et selle vastu ei saa ka kõige tugevam inimene.

Rutgersi teadlased avastasid oma uue uurimuse käigus, et ülesöömine – eriti rasvaste toitude liigne söömine – ei pruugi olla tahtejõu küsimus. Kontrollimatut isu võib hoopis põhjustada aju hormonaalne tasakaalutus, vahendab Yahoo Heath. Katsed näitasid, et kui hiirte ajus vähendati hormooni GLP-1 osakaalu, sõid hiired liiga palju ja eelistasid eriti rasvarikast toitu. Uuringu autori sõnul aktiveerusid hiirte ajus samad piirkonnad, mis kontrollivad ka teisi sõltuvuskäitumisi nagu alkoholi-, narkootikumide ja tubakasõltuvust. 

Seega võid end lohutada, et sa ei pea end kehva tahtejõu pärast nuhtlema. Kui kardad, et annad isudele kergesti järele, siis proovi teistsugust strateegiat ja võitle ülesöömise vastu õigete toitudega. Siin on mõned toidud, mis hoiavad ajus hormonaalset tasakaalu ja taitavad taltsutada söögiisu.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Roheline tee

Mida rohkem on inimesel kõhurasva, seda raskem on tal oma isudele vastu panna. Rohelises tees on ainulaadsed katehhiinid, mis aitavad vähendada kõhurasva ja kiirendavad maksa tööd, et muuta rasva energiaks.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Cappuccino

Kui sul tekib tahtmine pärastlõunase vahepala järele, siis võta latte asemel cappuccino. Vahurikaste toitude ja jookide tarbimine vähendab oluliselt söögiisu. Õhuliste toitudega saad oma keha ära petta ja süüa kokkuvõttes vähem kaloreid.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Hummus

Kikerhernepasta on vaid üks soovitus – kui see sulle ei maitse, proovi teisi kaunvilju, mis võtavad sult tahtmise näksida järgmise söögikorrani. Nende väeviljade saladus peitub suures valgu- ja kiudainesisalduses. Hummuse sisse torka porgand või seller.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Avokaado

Kui su eesmärgiks on rasvaste toitude söömise piiramine, võib see soovitus tunduda imelik, sest avokaado on teadupoolest väga rasvane. Siin tuleb aga teha vahet heal ja halval rasval. Mõõduka koguse monoküllastumata rasvade söömine aitab isusid kontrolli all hoida. Peale avokaado tasub sel eesmärgil süüa ka oliiviõli ja pähkleid.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Kreeka jogurt

Selles piimatootes on rohkem kaltsiumi kui piimas või tavalises jogurtis, mis mõjutab ajukeemiat ja tõstab su tuju. Kaltsiumipuudus võib tekitada ärevust, depressiooni, ärrituvust ja mäluprobleeme. Lisaks on Kreeka jogurtis rohkem valke kui tavalises jogurtis, mistõttu aitab see kaalu langetada.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Plaksumais

Õhuline popkorn on kaalulangetajale väga hea näks, kui sellele ei lisata võid ja palju soola. Lisaks  on see sobiv õhtuse vahepalana, sest soodustab serotoniini teket ja aitab rahuneda.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Banaan

Kui stress ja mure paneb sind rohkem sööma, siis haara banaan. Depressioon võib olla osaliselt põhjustatud tasakaalustamata soolestiku mikroobidest ja kuna 95 protsenti heaoluhormoonist serotoniinist asub kõhus, aitab banaani söömine tänu suurele tärklisesisaldusele maos toimuvat tasakaalus hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles