Seitse moodust, kuidas muuta salat maitsvamaks ja tervislikumaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toituda tasub tervislikult.
Toituda tasub tervislikult. Foto: SCANPIX

Kas see olukord on sulle tuttav: mõnel nädalal võib juhtuda, et lähed kiirtoidu ja veiniga liiale ning tõotad, et järgmisel nädalal toitud tervislikumalt. Aga kui kallim pakub välja, et võiks vahelduseks süüa hamburgerit, siis ei suuda sa kiusatusele vastu panna. Võrreldes hamburgeriga on salat ju väga igav valik, kas pole?

Toitumisekspert Jena la Flamme ütles, et salat on klassikaline dieettoit ja inimesed peavad salatit sageli karistuseks selle eest, et nad on mõne lemmiktoiduga liialdanud. «See ei pea üldse nii olema, salati söömine on võimalik muuta väga nauditavaks,» sõnas la Flamme. Jena la Flamme pakkus omalt poolt välja seitse moodust, kuidas salat maitsvamaks ja tervislikumaks muuta, kirjutab Daily Makeover.

1. Vali hoolikalt salatipõhi. Kuna roheline salatipõhi on salati juures üks olulisemaid asju, vali sellised koostisosad, mis sulle tõesti maitsevad. Kasuta näiteks spinatit, lehtkapsast, Rooma salatit, rukolat vms.

2. Lisa salatile seemneid. Erinevad seemned lisavad salatile tekstuuri ja need on heaks valkude allikaks. Väldi saiakuubikuid ja lisa salatile seesamiseemneid, chia seemneid, linaseemneid, kanepiseemneid, kõrvitsaseemneid või päevalilleseemneid.

3. Salatis peaks kindlasti olema valke. Valgud mõjuvad kehale väga hästi, seetõttu on tähtis, et lisaksid neid oma söögile. Jena la Flamme selgitas, et valkude tarbimine mõjub hästi ka neile, kes soovivad kaalust alla võtta. «Mida rohkem lihasmassi sul on, seda kiiremini suudab keha puhkamise ajal kilokaloreid põletada ja see soodustab kaalulangetust,» sõnas la Flamme. Lisa salatile ube, juustu, kanaliha, kala, kinoad või tofut.

4. Lisa salatile midagi magusat. Lehtköögiviljad võivad vahel olla veidi kibeda maitsega ja kui sa pole harjunud neid sööma, võib salat olla eriti vastumeelne. Jena la Flamme soovitas lisada salatile midagi, mis annaks magusat maitset: punapeeti, porgandit, värskeid herneid või ube, maisi. Ka salatikastmele võid lisada veidike magusat maitset. Tee salatikaste näiteks õlist ja äädikast ning lisa sellele vahtrasiirupit, mett või steviat.

5. Soolasesse salatisse sobivad ka puuviljad. Veel üks hea nipp, kuidas lisada salatile midagi magusat: haki salatisse puuvilju. «Ära muretse sellepärast, et puu- ja köögivilju pole soovitatav koos tarbida. Puuviljad sobivad salatisse ideaalselt,» sõnas la Flamme. Lisa salatile näiteks õuna, pirni, viinamarju, mangot vms. Samuti sobivad salatisse rosinad ja kuivatatud jõhvikad.

6. Lisa salatile maitset. Tugevama maitse jaoks lisa salatile küüslauku, sibulat, porrut vms. Need lisavad salatile maitset ja on kehale väga kasulikud. 

7. Salatikaste valmista õlist. Jena la Flamme valmistab salatikastmeid mandli-, avokaado-, pähkli-, oliivi- või linaseemneõlist. Need õlid on kasulikud, neis on ohtralt toitaineid ja need lisavad salatile maitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles