Kohviekspert jagab nõu, kuidas valmistada head kohvi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Kaljumäe.
Ain Kaljumäe. Foto: Erik Riikoja

Kohviekspert Ain Kaljumäe rääkis täna toimunud Eestis müüdavate kohvisortide pimetestimisel, millised on hea kohvi valmistamise nipid ning kui palju mõjutab kohvi maitset vesi.

Ain Kaljumäe on kohvimaailmaga tegelenud juba alates 2004. aastast ning on väga kogenud spetsialist. Kohvi valides tuleb kindlasti silmas pidada, kuidas plaanid kohvi valmistada: olemas on spetsiaalne presskannukohv ja filtermasinakohv, mis on ka kohvipakendi peale enamasti märgitud. Need erinevad omavahel jahvatusastme poolest − filterkannukohv on jahvatuselt tunduvalt peenem kui presskannukohv.

Presskann on kodudes kõige levinum vahend, millega kohvi valmistada − see on kiire viis, kuidas saada hommikul tass värsket hea maitsega kohvi. Enne kohvi valmistamist tuleb veenduda, et kõik seadmed oleksid puhtad. Kui kodus kasutatakse pidevalt ainult ühte kohvisorti, siis ei pea kannu iga kord väga põhjalikult puhastama; kui tehakse aga erinevaid sorte, siis on kannu puhastamine äärmiselt oluline. Tihti jääb tähelepanuta veekann, millega vett keedetakse, kuid sinna koguneb katlakivi ja see vajab aeg-ajalt kindlasti spetsiaalse vahendiga puhastamist.

«Kohvi maitset mõjutab olulisel määral nii vee karedus kui ka temperatuur. Paljud inimesed kallavad kohvipurule peale keeva vee, aga tegelikult peaks vesi keetjas veel vähemalt minut aega jahtuma. Hea on valmistada presskannukohvi veega, mille temperatuur on 85-95 kraadi, olenevalt kohvi röstist,» räägib Kaljumäe. Kohvipuru kogus vee kohta sõltub sellest, kui kanget kohvi soovitakse − keskmiselt käib presskannus valmistades ühe tassi kohta üks mõõdulusikatäis (seitse grammi) kohvi. Ise valmistab mees kohvi niimoodi, et kallab esmalt keeva vee kannu, laseb sellel minut aega jahtuda ning alles seejärel lisab kohvipuru ja segab korralikult. «Mida tumedam on röst, seda madalam veetemperatuur võiks olla. Heledam röst kannab natukene kõrgemat temperatuuri,» lisab ekspert.

«Kohvi võiks lasta tõmmata 4-6 minutit, see on kõige mõistlikum aeg,» räägib kohviekspert. Oluline on valmistada ka õige kogus kohvi: soovitatav on teha selline kogus, mida juuakse võimalikult kohe ära. Seistes puutub kohv aina kauem veega kokku ja selle maitse muutub aja jooksul tunduvalt. «Hea on, kui joote kohvi võimalikult kohe pärast valmistamist ära või kallate selle ümber kuhugi teise anumasse, et vesi ei puutuks kohvipuruga kauem kokku.»

Kohvipuru- ja ubade säilitamine on samuti väga oluline. «Kui joote kohvi palju ja kohvipakk saab otsa nädala ajaga, siis kindlasti võib kohvi säilitada nii, et panete paki lihtsalt klambriga kinni ja hoiate seda pimedas kapis. Õhk ja päikesevalgus on kaks kõige suuremat kohvi vaenlast,» räägib Kaljumäe. Kõige paremini kaitseb kohvipuru- ja ube spetsiaalne säilituspurk, mis garanteerib, et sellest saab valmistada võimalikult kaua hea maitsega värsket kohvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles