Kaheksa parimat toiduainet rasvapõletuseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikaid peetakse kasulikkuse tõttu supertoiduks.
Mustikaid peetakse kasulikkuse tõttu supertoiduks. Foto: SCANPIX

Kuigi peame tõdema, et imerohtu rasvapõletuseks pole, siis osad toiduained on sellegipoolest rasvapõletuslikult paremad kui teised.

Kaalustalla.ee blogi toob välja kaheksa toiduainet, mis aitavad sinu keha lülitada ümber rasvapõletusmasinaks, sest nad:

- suunavad keha kasutama energia saamiseks rasvu, pannes keha põletama süsivesikute asemel rasva;

- vähendavad kroonilist põletikku ning parandavad insuliinitundlikkust, misläbi süsivesikud ei muudeta keharasvaks;

- aitavad kaasa lihaste taastumisele ning suurendavad puhkeoleku ainevahetuse kiirust, mis omakorda suurendab keha võimet põletada rasva;

- parandavad hormonaalset vastust söögile, mis vähendab nälga ja alandab insuliini eritumist.

1. Lõhe

Lõhes on ohtralt oomega-3-rasvhappeid, mis parandab insuliinitundlikkust ja vähendab põletikke kehas. Mida rohkem sa vähendad oma keha rakkude tundlikkust insuliinile, seda rohkem salvestab keha söödud süsivesikuid lihastesse glükogeenina, mitte keharasvaks.

Vähem põletikke tähendab, et paraneb ainevahetuses osalevate hormoonide tasakaal, mistõttu sa ei ole kogu aeg nii näljane. Samaaegselt tõuseb ka sinu puhkeoleku ainevahetuse kiirus.

Hiljutine uuring näitas, et iga päev 4 grammi oomega-3-rasvhapete tarvitamine kuue nädala vältel parandas märgatavalt keha koostist.

2. Kreeka pähklid ja mandlid

Pähklites on palju antioksüdante, valku, kiudaineid ja kasulikke rasvu. Uuringud on näidanud, et nende tarvitamine võib märgatavalt parandada keha koostist. Nad mitte ainult ei suurenda ainevahetuslikku vastust söömisele, vaid tekitavad ka täiskõhutunde.

Kreeka pähklid võivad olla ühed tervislikumad pähklid üldse, sest neid süüakse koos nahaga, mis suurendab nende antioksüdantide sisaldust.

Mandlid on samuti pähklite edetabelis kõrgel kohal, seda tänu oma kõrge valgu- ja kiudainete sisaldusele. Lisaks on neis ohtralt E-vitamiini.

3. Marjad: mustikad, maasikad ja vaarikad

Lisaks sellele, et need on äärmiselt maitsvad marjad, on nad väga head ka kaalulangetajatele, sest sisaldavad kiudaineid ja antioksüdante.

Lisaks vähendavad need marjad ka insuliini eritumise hulka vastuseks süsivesikurikka toidu söömisele ning sa tunned vähem nälga.

4. Avokaado

Viimased uuringud on leidnud, et avokaadodel on äärmiselt suur antioksüdatiivne võime ning see on võimas ülekaalu vastane toit.

Katse hiirte peal näitas, et avokaado lisamine toidusedelisse eemaldas kehast täielikult ülekaaluga seotud põletikud. Avokaado aitas hiirtel põletada keharasva.

5. Brokoli ja lillkapsas

On leitud, et brokoli ja lillkapsa kõrge kiudaine sisaldus aeglustab süsivesikute imendumist. Läbi selle ei ole insuliini eritumine nii intensiivne.

Seepärast on tegemist ideaalsete toiduainetega just kaalulangetajatele.

6. Munad

Munad on ideaalne valkude allikas. Lisaks saab neist päris kena koguse koliini, mis kaitseb maksa rasva kuhjumise eest ning on eelkäijaks ühendile atsetüülkoliin, mis tõstab kasvuhormooni taset. Kasvuhormoon on aga potentsiaalne rasvapõletaja.

Lisaks sellele on munad head kõhutäitjad.

Jutud munade kolesterooli tõstavast omadusest on tugevalt üle paisutatud. Keha kasutab selle kolesterooli ära meessuguhormooni ja teiste hormoonide tootmiseks.

Üks uuring näitas, et päevas 12 muna söömine ei tõstnud halva kolesterooli taset (LDL).

7. Kohv

On palju tõestusmaterjali selle kohta, et kohv kiirendab sinu ainevahetust. Kõik see paneb sinu keha põletama rohkem energiat. Kohvi kaalulangetuslikku efekti ei ole küll palju uuritud, ent üks teadustöö leidis, et päevas 500 ml kohvi joomine päädis 4 nädala jooksul 2,5 kg kehakaalu langusega.

Kohvi kasulik efekt võib seisneda ka tema võimes anda sulle treeninguteks energiat. Sa suudad treenida rohkem ja intensiivsemalt.

8. Äädikas

Äädikas (ka veiniäädikas) aitab kehal salvestada süsivesikuid pigem lihaste glükogeenina, kui rasvavarudesse. Samuti aitab äädikas vähendada kogu toidu imendumise kiirust, mistõttu veresuhkrutase ei tõuse nii kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles