Tortiljast saab nii soolase kui magusa lisandi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste seas on kõige populaarsemaks osutunud tortiljad.
Eestlaste seas on kõige populaarsemaks osutunud tortiljad. Foto: Euro RSCG

Tex-mex toitude valikust on eestlaste seas populaarseimad tortiljad, millest saab valmistada erinevaid suupisteid ja lisandeid igale maitsele.

Kiire elutempo juures ei ole tänapäeva inimesel aeganõudvaks toiduvalmistamiseks tihti võimalust, mille tõttu eelistatakse kiirelt tehtavaid roogasid. Samas nõuded söögi tervislikkusele ja toitvusele pigem suurenevad. Sellised kriteeriumid täidab näiteks Texase-Mehhiko köök, mis pakub lisaks võimalust menüüsse vaheldusrikkust lisada.

Tex-mex köök pärineb eelmise sajandi keskpaigast, kui Texasesse ja Kaliforniasse – seal olid suurimad mehhiklaste kogukonnad - rajati esimesed antud stiili viljelevad restoranid. Paar aastat hiljem hakkas Ameerika lõuna osariikidesse sisse rändama palju mehhiklasi, mille tulemusena segunesid Mehhiko talupojatoit ja euroopa sugemetega Texase köök.

Tex-mex restorani kultuur levis kiiresti üle maailma ning restoranid on nüüdseks kerkinud pea kõikjale Euroopas kuni Bankoki, Buenos Airese ja Abu Dhabini välja.

Eestlaste kodudes on tex-mex toidud levinud eelkõige suupistete näol. Neid on ajasäästlikkuse ja lihtsuse tõttu mugav külalistele pakkuda ning sobiv kogu pere või sõpradega valmistada. Piisab, kui panna lauale mõned eri täidised, köögivilju ja kastmeid, tortiljasid, nacho'sid ja taco'sid ning igaüks kombineerib neist ise endale meeldiva taldrikutäie.

Alljärgnevalt on välja toodud erinevaid variante tortiljade valmistamiseks.

Tortiljad on soojalt parimad. Paki tortiljad fooliumisse ning soojenda ahjus 80 kuni 100 kraadi juures. Ahjust välja võetud tortiljad hoia kasutamiseni soojas köögirätiku all või spetsiaalses tortiljasoojendajas. Samuti võib tortiljasid soojendada kaanega pannil.

Krõbe lisand. Lõika tortiljad peenteks ribadeks. Pintselda ribad sulavõiga ja maitsesta vähese soola või sobiva maitseaineseguga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures, kuni krõpsud on tõmbunud kuldpruuniks. Võib teha ka magusaid suhkruga üle puistatud tortiljakrõbinaid. Kasuta neid roogade kaunistamiseks või serveeri koos suppide ja salatitega.

Tortiljast salatikauss. Pane tortilja kahe sügava anuma või kausi vahele. Kuivata ahjus 130 kraadi juures kuni tortilja on täiesti kuiv. Täida tortiljakauss oma lemmiksalatiga.

Ise tehtud tortiljakrõpsud. Lõika tortiljad sektoriteks, pintselda mõlemalt poolt sulavõiga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures, kuni krõpsud on tõmbunud kuldpruuniks. Maitsesta krõpsud meelepärase maitseainega ehk suhkru või meega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles