Tervislik kiirtoit valmib tex-mex stiilis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed saavad quesadillasid koolist tulles iseseisvalt võileivagrilli vahel valmistada.
Lapsed saavad quesadillasid koolist tulles iseseisvalt võileivagrilli vahel valmistada. Foto: SCANPIX

Texase-Mehhiko köök ehk tex-mex pakub põnevaid maitseelamusi eriti lihtsalt valmistatavate roogade näol, mis on tervislikumad kui valmis- või kiirtoidud.

Texase-Mehhiko köögi üks levinum komponent on maisi- või nisujahust õhuke leivake ehk tortilja. Täisteratortilja on suure kiudainesisalduse tõttu väga tervislik. Lisaks sisaldavad tex-mex retseptid rohkelt köögi- ja puuvilju ning reeglina soovitatakse neis lahjemat liha kasutada, mis pakub erinevaid kala ja kana valmistamise võimalusi.

Eelroogadest on levinumad nachod, taco taskud või -kausikesed, quesadillad ja tortiljarullid. Alljärgnevad retseptinäited ei ole tex-mex köögi kõige kalorivaesemad, kuid järgi proovitud ja maitseelamuse nimel tasub seekord patustada.

Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll lisas, et nende suupistete valmistamine on jõukohane pere noorematelegi.

Tortiljarullid soolalõhe ja kapparitega

Kõigepealt tuleb tortilja pannil pruunistada ning tervislikuma tulemuse nimel soovitab Udeküll rasva mitte lisada. Leivakesele määrida peale toorjuustu, lisada paar salatilehte, lõheviilu ja kapparit.

Seejärel keerata tortilja rulli, pista sentimeetriste vahedega sisse võileivatikud ja viiludeks lõigata. Tulemuseks suupisted, mis silmale ilusad vaadata ja kaovad laualt sekunditega.

Quesadillad singi-juustu ja salsaga

Tortilja katta ananassisalsa kihiga (soovi korral teravama kastmega), lisada paar viilu sinki ja juustu. Seejärel murda leivake pooleks ja pannil pruunistada. Külalistele serveerimiseks võib quesadillad väiksemateks viiludeks lõigata.

Udekülli sõnul on need hõrgutised eriti meelepärased lastele, kes saavad neid koolist tulles ka ise võileivagrilli vahel valmistada.

Pizzarullid chorizo ja mozzarellaga

Tortilja peale määrida ananassisalsa ning peale puistata hakitud sibul ja roheline jalopeno. Viimane on eriti vürtsikas, seega kasutada väheses koguses. Pizza vahele võib lisada kihi purustatud nacho tšipse.

Leivale lisada paar viilu chorizo-vorsti ja mozarella juustu. Nagu enamiku pitsaliste puhul, tasub küpsetusahi seada kõrgele temperatuurile ja pitsa valmimine on minutite küsimus. Ahjust välja võttes keerata kuum leib kohe rulli ja hiljem soovi korral väiksemateks viiludeks lõigata.

Keda heidutab, et mozarellast küpsetamise käigus vedelikku välja voolab, võib kasutada tavalist juustu.

Suupisteid võib maitse järgi kastmete ja pipardega rohkem või vähem vürtsikamaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles