Parimad vürtsid, mida külmal ajal teele lisada

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sarnaselt kokakunsti või parfüümisegamise meistritega väärib täit austust ka inimene, kes valdab õienuppude, lehtede, ürtide ja viljade teedeks segamise kunsti. Õigetes vahekordades valmistatud teesegud ja vürtsid moodustavad maitsete sümfoonia, millel on kehale ja hingele suisa teraapiline toime.

Enne, kui sead sammud teepoodi, kus lõhnade ja valikute virvarr su pea segi ajab, mõtle, millist tüüpi teed sooviksid saada, kas musta, rohelist või rooibost, ning seejärel lisa aroomiks ühekaupa kuni kolm oma lemmiktaime või vürtsi, soovitab Sensa.

Roheline tee sobib hästi jasmiini, piparmündi, lagritsa, sidruni- või apelsinikoore, ingveri või apteegitilliga. Must tee maitseb aga hästi koos kaneeli, kardemoni, ingveri, roosilehtede, vanilli, kuivatatud metsamarjade ja kakaoubadega. Rooibos on eriti mõnus piparmündi, kakaoubade, safrani, kuivatatud kookose, rosinate, roosi õielehtede ja ingveriga. Samuti võid proovida Hiina rohelist teed jasmiiniga või Jaapani rohelist teed ingveriga.

Küsi endalt, millist maitseelamust sa soovid. Kas värskendavat, magusalt puuviljast, tugevat ja sügavat või aromaatselt lillehõngulist. Nuusuta ja proovi. Sina oled oma maitsemeele valitseja – ära siruta kätt etteaimatavate ja ammutuntud maitsekombinatsioonide järele.

Mida sa eelistad? Kas jasmiiniõite intensiivsust, mis tekitab kurku õrna magusatunde ja jätab suhu värske maigu, või hoopis ärgitavat ja ergutavat ingverit koos jaapanipärase sencha’ga? Segusid kombineerides tee hoolikalt ülestähendusi kõigi maitsete, lõhnade ja proovitud koostisainete koguste kohta.

Teede segamine on tähelepanu ja kannatlikkust nõudev protsess. Kui esimene kord ei õnnestu, proovi uuesti. Algatuseks sega kokku vaid väike ports – selline, millest piisab tassitäie valmistamiseks. Ole oma loomingulisuses julge. Pärast esimesi kogemusi hakkad teesegudes nägema uut moodsa kunsti vormi ja saad ka lähedasi üllatada oma hiljutiste avastuste toel sündinud teesegudega.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Parimad vürtsid talveks:

  • Tseiloni kaneel

Üks teelusikatäis kaneeli alandab veresuhkru taset ja võib olla abiks diabeedi kontrollimisel. Kui oled külma saanud, lisa 1–2 teelusikatäit kaneelipulbrit või üks kaneelipulk kas mustale või puuviljateele (hästi sobivad õun ja apelsin). Saadud segu aitab tugevdada immuunsüsteemi ning kaitsta keha bakterite ja viiruste eest.

  • Nelk

See aromaatne kuivatatud õienupp on kõigi vürtside kuningas, milles peitub suurim kogus antioksüdante. Lisa seda ergutavatele ja eksootilistele teedele, nagu sidrunhein, kookos, ananass või papaia.

  • Muskaatpähkel

Muskaatpähkel mõjub rahustavalt ja on abiks unetuse korral, seega tasub seda lisada õhtusesse piparmünditeesse. Samuti on muskaatpähkel hea ainevahetuse reguleerija tänu suurele kiudainetesisaldusele.

  • Tähtaniis

Pärast sööki aitab aniis leevendada kõrvetisi ja kõhu- või muid seedevaevusi, kuna selle toimel lõdvestub seedekulgla lihaskond. Enne uinumist joodud aniisitee rahustab meeli ja toob kaunid unenäod. Lisa pisut tähtaniisi õhtusele kibuvitsateele või enne mõnd söögikorda rohelisele teele.

  • Vanill

Vanillikupar sisaldab rohkelt B-vitamiini, mis on vajalik ainevahetuse ja närvisüsteemi efektiivsuse säilitamiseks. Kofeiinisõbrana lisa vanilliseemneid mustale või rohelisele teele ning kofeiinivaba joogi nautimiseks vali rooibos.

Rohkem ideid teesegude valmistamiseks leiad ajakirja Sensa novembrinumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles