Põltsamaal uus aastakäiguvein

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kuub: kõik Põltsamaa dessertveinid said hiljuti ka uudse väljanägemise – elegantne pudel ja minimalistlik silt lisavad väärikust.
Uus kuub: kõik Põltsamaa dessertveinid said hiljuti ka uudse väljanägemise – elegantne pudel ja minimalistlik silt lisavad väärikust. Foto: Põltsamaa Felix

Värskelt poelettidele jõudnud eestimaistest mustadest sõstardest aastakäiguvein Põltsamaa Tõmmu 2002 hiilgab tummisuse ja magususega, kannatades võrdlust isegi kuulsa madeiraga.


Kui tavaliselt laagerduvad Põltsamaa marjaveinid sealsetes veinikeldrites paar aastat, siis äsjane kodumaine veiniuudis, kodumaistest valitud mustadest sõstardest tehtud dessertvein Põltsamaa Tõmmu 2002 sai vaatides küpseda tervelt kaheksa aastat. 2002. aasta oli hea marja-aasta – piisav soojus, päike ja õhuniiskus andis marjadele mõnusa küpsuse ning magususe, sestap oli mõistlik ka saak veiniks tallele panna, räägib Põltsamaa Felixi juhatuse esimees Anti Orav.

Väärikat Põltsamaa Tõmmu 2002 aastakäiku villiti ei vähem ega rohkem kui 9723 pudelit – näiteks kuulus ja peenemategi restoranide veinikaardil pakutud Põltsamaa Kuldne 1991 ongi juba otsa saanud.

Meki jääga

Palava ilmaga tasub küpse ja täidlase maitsega Tõmmut juua lihtsalt koos jääkuubikutega. «See neutraliseerib magusust ja jahutab mõnusalt,» pakub Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marel Viilol joogisoovituse kuumadeks suvepäevadeks.

Omal ajal Põltsamaa veiniteo uuele elule äratanud Andres Koern lisab, et sellest aastakäiguveinist passib teha tervitusjoogiks ka Kir Royali eestimaist varianti: segage seda vahuveiniga Fest, vahekord võiks olla üks osa dessertveini ja üheksa osa vahuveini.

Ennekõike on aga klaasike 11–12 kraadini jahutatud Tõmmut hea magustoitude kõrvale, samuti aperitiiviks, kuid tõsisemad huvilised võiksid seda proovida ka suitsutatud kala või sinihallitusjuustuga.     

Tähtpäevaks toidumuuseum

Et Põltsamaa veinivalmistamise ajalugu ulatub juba 1920. aastatesse, tähistas tummise aastakäiguveini sünd ka üheksakümne aasta möödumist sealse veinitootmise algusest. Sel puhul avati Põltsamaa lossihoovi veinikeldris isegi väike toidumuuseum, kus on üleval lustakas ja nostalgiline väljapanek tehase algusaegadest, kui seal toodeti veel kohvi, kartulitärklist ja veini.

Samuti heidetakse pilk Nõukogude ajale, mil tootevaliku peategelaseks olid tuubimarmelaadid kosmonautidele ja kui Kremli ladvik tellis sealt mustasõstramoosi.
Suvistel rändajatel tasub toidumuuseumist läbi põigata! 

Aiapeole

Maasikabool Tõmmuga

•    0,75 l poolmagusat vahuveini Fest
•    0,75 l Põltsamaa Tõmmut
•    2 dl brändit
•    1 sl sidrunimahla
•    2 dl (mets)maasikasiirupit
•    1,25 l gaseeritud külma vett
•    0,5 kg väiksemaid poolitatud maasikaid
•    0,5 l pudeliveest valmistatud jääkuubikuid

Sega suures boolinõus kõik komponendid – jälgi, et need oleks külmad–, viimasena lisa vahuvein ja gaseeritud vesi. Vahetult enne laualeandmist pane sisse ka jääd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles