Magusakunstnik Sandra Veeremaa omamoodi pühaderetseptid

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühadeahvatlus šokolaadimunadega: kook porgandist ja kohupiimast vahuse või-toorjuustukreemiga.
Pühadeahvatlus šokolaadimunadega: kook porgandist ja kohupiimast vahuse või-toorjuustukreemiga. Foto: Toomas Tatar

Vaevalt leidub hulgaliselt neid, kes enne lihavõtteid pikalt ja põhjalikult paastusid. Nii et vabalt võib homme liha asemel võtta mune või kohupiima. Viimase osas veab magusakunstnik Sandra Veeremaa teid traditsiooniliselt maitserajalt pisut kõrvale.

Tordid on Sandra Veeremaa eriline kirg. Ja just sellised keerulisemad, mitmekihilised kuhilad, mida mujal naljalt ei näe. Alati on neis ka mõni ootamatus või kiiks sees, olgu see või isemoodi maitselisa – lehitsege kinnituseks tema mullust tordiraamatut «Kirss tordil», kus isegi tortide-kookide nimed on tähelepanuväärsed.

Näiteks «Kartulist ja ploomist said sõbrad» – bataadibiskviit väikse särtsu ja hapuka ploomimoosiga; «Tõlkes armastama läinud» – kihiline šokolaadivahukook; «Kits armastab peeti» – kitsejuustutort peedi-murakakreemi ja makroonidega. Need nimed said välja mõeldud koos humoorikate sõbrannadega. «Igal koogil on ka oma lugu, millele nimed samuti natuke vihjavad,» ütleb Sandra.    

Varsti tuleb kohvik

Kuid kirg, esialgu küll toidu vastu üldse, algas üheksa aasta eest, kui ta Lucca restorani kööki tööle sattus. See süvenes veelgi, aga magusa suunas, kui ta Tallinnas Uue Maailma linnajaos askeldas ja sealsetel festivalidel-üritustel oma küpsetiste austajate ringi üha paisutas. Nüüd korraldab ta soovijatele juba trühvlite ja makroonide valmistamise töötubasid ning kuulub seltskonda, kes avab sügisel Pelgulinnas uue kohviku.

Ka see kohupiimamagus, mille retseptid ta lihavõtteks välja pakub, on igati temalikud. Pasha-klassika laadse desserdi paneb ta pokaali ning tavapärase sukaadi-rosinate asemel lisab sellele uudsemaid ja eksootilisemaid noote kuivatatud inkamarjade ehk füüsalitega, samuti goji-marjade ning tonkaoaga.

Neid kõiki saab juba enamasti ka tavalise selvepoe kuivatatud puuviljade ja pähklite riiulist. Kui jäätegi näiteks tonkaoa leidmisega hätta, sobib asenduseks vaniljekaun suurepäraselt. Ning kui uudsem maitse üldse ei sobi, kõlbab sinna alati turvalisem kraam, nagu kuivatatud aprikoosid või kirsid.

Kohupiima-porgandikoogi koostisained on seevastu lihtsad, kuid valmistamisviis erilisem: koogis kohtuvad kaks erisugust tainast. Tulemus on iseäranis õhuline ja mahlane.

Pane pashasse vahukomme

Samas on tema paariaastaseks saanud blogis veeremaa.blogspot.com kõige popimad küpsetised ikka need kõige lihtsamad, tunnistab ta. Näiteks vaarika-toorjuustukook, tüpaažilt üks klassikalisemaid ameerikapäraseid juustukooke, digestiivküpsiste põhjaga ja ahjus küpsenud. Ka baar-bistroos Kukeke, kuhu ta kooke-torte teeb, on kõige müüdum just mõni lihtne, toorjuustust või kohupiimast kohvikõrvane.

«Kohupiim on eestlaste suur lemmik,» lubab Sandra kogemus juba öelda küll. Vanemadki tellivad temalt alati kohupiima-mustika plaadikooki. Ta ise tahab meelsamini ikka uusi asju proovida. Mõtleb kooke käigult ise välja, katsetab, paneb kokku, kaunistab.

Suurt lihavõttelemmikut tal nende hulgast välja kujunenud pole. Küll aga võib ta julgelt enda koduste pidulike istumiste klassika hulka arvata kastani-šokolaadikoogi, mis koosneb põhiliselt šokolaadist, kastanipüreest ja suhkruga vahustatud munavalgest. See on gluteenivaba ja läheb kõigile hästi peale. Pealegi, Sandra on tõsine šokolaadifänn ja armastab seda nii, et «murrab jalust».  

Lohutuseks neile, kel küpsetiste ehtimiseks annet või aega napib, ütleb magusameister, et selleks piisab täiesti poest ostetud  šokolaadi- või üllatusmunadest. Tema kohupiima-porgandikook sai ehitud just nimelt valmis šokolaadimunadega.

«Ja miks mitte panna pashasse hoopis vahukomme? Ilusad pastelsed kevadpühade värvid,» pakub Sandra veelgi rabavama variandi.

Kohupiima-porgandikook

12 tk

•    2 keskmist kooritud, keedetud ja püreestatud porgandit

•    300 g teralist kohupiima    

•    2 muna

•    2 sl nisujahu

•    75 g suhkrut

Mõõda kõik komponendid kaussi, sega vispliga kenasti läbi ja pane kõrvale.

•    6 munavalget

•    170 g suhkrut

•    70 g nisujahu

Mikserda munavalged tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja mikserda, kuni munavaht on läikiva, siidise tekstuuriga. Lisa jahu ja sega õrnalt spaatli või vispliga ühtlaseks. Vala pool kogust ümmargusse, küpsetuspaberiga kaetud 24–25 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Vala selle peale kohupiima-porgandimass ja siis järelejäänud munavalgevaht. Silu pealt kenasti siledaks ja küpseta 170-kraadises ahjus 50 minutit kuni 1 tund. Jahuta.

Katteks tee toorjuustu-võikreem:

•    200 g pehmet toasooja võid

•    10 g tuhksuhkrut

•    400 g toasooja toorjuustu

•    12 väikest šokolaadimuna

Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa toorjuust, mikserda korralikult läbi ja määri vaba käega koogile. Kaunista šokolaadimunadega.

Eksootiline hapukooremaius

4 portsu

•    250 g hapukoort

•    200 ml vahukoort

•    150 g suhkrut

•    1 tonkauba (saadaval Umamis, asenduseks sobib vanilje)

•    1–2 peotäit erinevaid kuivatatud marju-puuvilju (nt goji- ja inakamarju ning hakitud aprikoosi)

Seda maiust peab päev varem ette valmistama.

Kõigepealt pane kuivatatud marjadega segatud hapukoor ööseks külmikusse nõrguma: selleks võta sõel, aseta sellele õhuke marli ja hapukoore-marjasegu, kata taldriku või toidukilega. Pane sõela alla kauss, kuhu üleliigne vedelik koguneks.

Järgmisel päeval mikserda vahukoor suhkruga tugevaks vahuks. Riivi hulka tonkauba või lisa veerandi vaniljekauna seemned – lõika enne pikkupidi pooleks ja kraabi noaga seemned välja.

Sega hapukoor ja vahukoor ettevaatlikult kokku. Kuhja kreem klaasidesse, kaunista kuivatatud marjadega jms.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles