Milliseid taimi võiks kevadel süüa, et energiat saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud nurmenukuõied.
Kuivatatud nurmenukuõied. Foto: Urmas Luik

Metsamoor Irje Karjus tutvustab Alkeemias kevadisi taimi, mis on kõigile kättesaadavad ja annavad energiat, on tulvil looduse väest, vitamiinidest ja kasulikest ainetest ning sobivad hästi ka niisama söömiseks. 

Nurmenukk

Kui vaatan õitsvaid nurmenukke, valdab mind suur armastus ja rahu. Armastan kõike enda ümber – kevadist õhku, pungi, lõhnu ja hääli. Nurmenukk rahustab ja ütleb, et kõik on korras, kevad õitseb sinu hinges. Nurmenukk avab hinge armastusele. Sa hakkad armastama nii iseennast kui ka teisi suurepäraseid inimesi enda ümber. 

Nurmenukusalat: Nopin paar peotäit nurmenukulehti ja hakin need peeneks. Lisan pool klaasi kuivatatud peeneks tükeldatud õunu. Valan hulka veidi lahjendatud õunaäädikat. Vahel panen õunaäädika asemel astelpajumahla. Lisan veidi soola ja natuke mett. Segan õrnalt.

Võilillejuured

Neid on õige aeg kevadel maa seest kaevata ja kuivatada. Kui teed jooki kuivatatud võilillejuurest, saad mõrkja tee. Kui teed jooki kuivatatud ja röstitud võilillejuurest, saad kohvi. Võilillejuur puhastab maksa ja seetõttu ka nahka. Kui murdeealistel on probleeme aknega, tuleks kevadel kohe võilillekuuriga alustada.

Jõhvikad

Kevadised vitamiinid lume alt. Kui muidu hoitakse neid keldris ja ka purgis vee sees, siis emake loodus oskab ka neid kuremarju väga hästi looduslikul moel säilitada. Sisaldavad looduslikku säilitusainet, joodi, C-vitamiini ja on tugevad valuvaigistid. Nii et peale lume sulamist soojad sokid ja saapad jalga ning sohu kuremarju noppima.

Kasemahl

Kask on minu lemmikpuu. Kase heledad tüved ja nendele graatsiliselt langevad oksad roheliste südamelehtedega tekitavad minus positiivse energia. Väga naiselik puu, kuhu alla tahan alati minna ja mille all tunnen end alati täituvat üdini naiseliku enerigaga.

Valan kaussi ühe liitri kasemahla, panen sinna sisse kolm peotäit kuivatatud metsamarju (mustikaid, jõhvikaid, pohlasid, metsmaasikaid) segan hulka 2 spl mett. Annan supil seista tund aega. Sel viisil saan tõelise metsaenergia. Söön endasse vedelikku, mis on vooganud läbi puu, sisaldades endas kõik kase suurepärased tervendavad omadused. Metsamarjad mitmekordistavad seda võimsat energiat, andes mulle metsa rahu ja ülevustunde. Võimas supp.

Mustsõstrapungad ja tikripungad

Puhkevad pungad on täis eluenergiat. Kogu taime kasvuenergia on kogunenud praegusel ajal neisse pisikestesse maitsvatesse nupsukestesse. Mina saan sellest kasvujõust osakese. Tunnen suus intensiivset mõrkjat maitset. Ma olen täis elulusti ja tegutsemistahet. Kevad minus on puhkenud.

Pungajook: Korjan pool klaasi mustasõstrapungasid, pool klaasi tikripungasid. Riivin kolm porgandit ja lisan pool klaasi ületalve pudelivees hoitud pohlasid. Pohl on põhjamaine toonikum. Ta sisaldab looduslikku säilitusainet, andes ka mulle sellest osakese. Segan ained kokku ja valan peale veidi astelpajumahla, kui vaja, lisan näpuotsaga meresoola.

Naat

Söön otse metsast või rohumaalt ja nii väksena kui võimalik. Nii on ta hea «lihava» maitsega ja annab suurepärase energia ning aitab puhastda organismi talvel sinnakogunenud jääkainetest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles