Ooperilaulja Juuli Lill ja tema maitsvad makroonid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Lauljanna Juuli Lillel, kes särab «Savoy ballis» Tangolita rollis, on annet ka köögis ja söögitegemine on tema suur kirg.

Ennekõike armastab ta valmistada toite, mis tunduvad keerulised ning nõuavad ebaharilikke ja huvitavaid koostisaineid. Nii on ka makroonidega, millega lauljanna tutvus on praeguseks juba päris lähedane ja esmasest kiindumusest saanud mõnus turvaline sõprus.

Makroonid on väga maitsvad ja pealtnäha ka lihtsad maiustused. «Aga fakt on see, et magusaarmastaja mõistab esimesest ampsust, et tegu on millegi erakordsega. Olles selle imearmsa desserdi näppude vahele napsanud ja seda lähemalt silmitsenud, on selge, et esmamulje on petlik. See on äärmiselt rafineeritud, elegantne ja võib isegi öelda, et kättesaamatu maius... Kuid nagu elus ikka, on ka siin tähelepaneliku suhtumise ja eneseväärikusega võimalik saavutada ükskõik mida,» kannustab ta kõhklejaid makroone küpsetama.

Lauljanna annab mõista, et makroonide tegemine sarnaneb täppistööga. Rapsimine ja kiirustamine ei sobi teatava aristokraatlikkusega, mis on makroonide õnnestumiseks vajalik. Makroonid tuleks valmis teha päev varem. Ja miks mitte astuda uude aastasse aristokraatselt?

Jasmiinimakroonid

Vaja läheb termomeetrit ja silikoonist makroonimatte.

Makroonikübarateks:

• 150 g jahvatatud mandleid, 150 g tuhksuhkrut, 2 munavalget, 7 g valget toiduvärvi (Piprapoest), 5 g sooja vett.

Sega kokku mandlijahu ja tuhksuhkur. Eraldi sega toiduvärv ja soe vesi ning lisa munavalgele, sega kahvliga (ära vahusta). Vala segu mandlijahu peale ja lase sel ilma segamata vaikselt jahusse imbuda.

Lisaks:

• 150 g suhkrut, 37 g vett, 2 munavalget.

Kuumuta suhkur ja vesi kuni 118 °C. Pisut enne, kui siirup vajaliku temperatuuri saavutab (umbes 115 °C juures), hakka munavalgeid vahustama. Lisa mulisev siirup aeglaselt munavalgele, jätkates samal ajal vahustamist. Kui siirup on lisatud, mikserda veel paar minutit. Nüüd lisa see imeilus valge vaht mandlijahule, kus juba pikutab lumivalge toores munavalge. Sega vaikselt seespoolt väikeste ringikujuliste liigutustega nii, et iga ringiga lisandub segades mandlijahu, kuni lõpuks on segu ühtlane.

Mina kasutan ahjuplaadil silikoonist makroonimatti, millele pigistan tordipritsist tainapätsikesed. Kui kõik kübarad on mattidel, raputan näpuotsaga peale suhkrut ja lasen neil 30 minutit seista, et kübaratele koorikud peale tekiksid.

Et sellest tainakogusest saab kaks ahjuplaaditäit, kasutan küpsetamisel pöördõhurežiimi. Eelsoojendan ahju 155 °C ja panen ahjuplaadid esimesele ja neljandale tasandile. Kui möödas on 8 minutit, avan korraks ahjuukse, 2 minuti möödudes avan taas ahjuukse ja 2 minuti pärast (kokku 12 minutit küpsetusaega) võtan makroonikübarad ahjust välja ja libistan silikoonmatid jahedale tööpinnale jahtuma.

Jasmiinikreemiks:

• 180 g vahukoort,

160 g valget šokolaadi, 12 g jasmiiniteed (sobivad ka jasmiinipärlid).

Kuumuta vahukoor 85 °C, võta tulelt ja lisa tee, kata kaanega ja lase 3 minutit tõmmata. Seejärel kurna tee välja.

Sulata hakitud šokolaad kuumaveevannis. Vähehaaval lisa koor. Sega ühtlaseks massiks ja lase külmikus täiesti maha jahtuda.

Viimaseks pane pooltele kübaratele törts kreemi ja säti neile teised kübarapooled pähe. Kõige paremini maitsevad makroonid siis, kui hoiad neid veel 24 tundi külmikus. Paar tundi enne söömist peaks need külmast välja võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles