Jamie Oliveri koolilõunad panid lapsed paremini õppima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Inglismaal saatis Jamie Oliveri pingutusi edu, siis Ameerikas ei olnud abi ka hernekaunaks maskeerumisest.
Kui Inglismaal saatis Jamie Oliveri pingutusi edu, siis Ameerikas ei olnud abi ka hernekaunaks maskeerumisest. Foto: NYT/SCANPIX

Briti tippkokk Jamie Oliveri pingutused inglise laste koolilõunate parandamisel on otsest vilja kandma hakanud, selgus uuringutest. Nimelt on paremat koolitoitu sööma hakanud õpilaste õpitulemused märgatavalt paranenud.


Greenwichi põhikoolides, kus rämpstoidule sulg sappa pandi, näitasid lapsed naaberkoolide õpilastega võrreldes kõrgemaid tulemusi inglise keeles ja loodusteaduses, kirjutab London Evening Standard. Samuti oli vähemaks jäänud haiguse pärast puudumisi.

Jamie Oliverile oli sellist positiivset sõnumit kindlasti hädasti tarvis, sest tema katsed propageerida tervislikku toitumist ka kiirtoidu sünnimaal Ameerikas olid määratud läbikukkumisele.

Oliver kohtas Lääne-Virginias Huntingtonis sellist vaenulikku suhtumist, et talle tulid ühes USA telesaates lausa pisarad silma. Seetõttu on Kuningliku Majandusühingu konverentsil esitletud õpitulemuste uuring palsamiks tema haavadele.

Essexi ülikooli teadurid Michèle Belot ja Jonathan James uurisid lähemalt õpilaste akadeemiliste testide tulemusi Greenwichis, kus Oliver 2004. aastal oma koolilõunate kampaaniaga algust tegi. Selgus, et inglise keele testi tulemused olid tõusnud kuus protsenti ning loodusteadustes jõudis maksimumtulemuseni kaheksa protsenti rohkem lapsi.

Jamie ise oli uuringu tulemuste üle väga õnnelik: «Tulemused on fantastilised eriti seetõttu, et tegu on esimese korraliku uuringuga, mis «Toida mind paremini» kampaania positiivseid mõjusid kajastab.»

Ta meenutas, et juba programmi käigus oli näha, kuidas see laste tervist mõjutas, näiteks pandi tähele, et astmaatikutest lapsed kasutasid oma inhalaatorit harvemini. Lapsed olid rahulikumad ning neil oli kergem õppimisele pühenduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles