Maailma kõige kallim juust ja teisi fakte juustu kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige kallim juust ja teisi fakte juustu kohta
Maailma kõige kallim juust ja teisi fakte juustu kohta Foto: PhanterMedia/Scanpix

Arheoloogid on leidnud tõendeid, et lamba- ja kitsepiimast juustu osati valmistada juba 8000 aastat tagasi.

Tänapäeval valmistatakse juustu aga juba ka rinnapiimast, kirjutab foxnews.com.

Juustule on viiteid nii Vanas kui Uues Testamendis kuid ka Vana-Kreeka ja Vana-Rooma mütoloogias.

Kuigi ei ole teada kindlat paika, kust juust pärit on, arvatakse selle sünnikodu olevat Lähis-Idas.

Juustutegemine võidi leiutada piima säilimise eesmärgil. Seda eriti kliimatingimustes, kus on pidevalt soe.

Tänapäeval toodetakse maailmas sadu juustusorte. Piima juustu valmistamiseks saadakse nii kitsedelt, lehmadelt kui ka hobustelt.

Maailma kõige kallim juust ei pärine siiski mitte traditsioonilistest juustutootmise maadest, vaid Rootsist.

Maailma kõige kallim juust valmib kolme emase põdra – Gullani, Helga ja Juna - piimast. Need põdrad elavad Bjursholmenis väikeses farmis. Omanike sõnul on nad metsloomad, kuid taltsad. Iga põdra lüpsmiseks kulub kaks tundi. Piima saadakse vaid teatud ajal aastas. Selle tõttu maksab põdrapiimast juustu kilogramm 1000 dollarit.

Uuringute kohaselt on kreeklased kõige suuremad juustutarbijad. Üks inimene sööb seal aastas ära 27 kilogrammi juustu. Kuid enamik söödud juustust on siiski kohalik fetajuust.

Teisel kohal on juustus söömises prantslased. Statistika kohaselt tarbib seal iga inimene aastas 23 kilogrammi väga erinevatesse sortidesse kuuluvat juustu.

Maailma populaarseimaks juustuks on aga Briti saartelt Somersetshire´ist Cheddarist pärit cheddar. Seda toodetakse kõikjal maailmas. Peale inglaste eelistavad seda juustu ka ameeriklased.

Viimaseks juustuhitiks on rinnapiimast valmistatud juust. Prantsusmaal asuvas Le Petit Singly farmis on seda asutud valmistama imetavate emade rinnapiima ülejäägist. Tootjate sõnul on selles palju vitamiine ning kerge pähklimaitse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles