14 head põhjust, miks süüa kurki

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurk.
Kurk. Foto: SCANPIX

Kurki nimetatakse sageli supertoiduks, sest sel on tervisele nõnda hea mõju. Maailmas kõige rohkem kultiveeritud aedviljade seas on see neljandal kohal.

Fitnea.com pani kirja neliteist põhjust, miks tasub tihti kurki süüa.

  1. Kurk kustutab janu. Suvel on mõistlik kurki ka niisama krõmpsutada, sest see koosneb 90 protsenti veest ja kompenseerib palavusest tekkivat veekaotust.
  2. Kurk võitleb kuumusega nii seest kui väljast. Selle söömine leevendab kõrvetisi ja kui seda panna nahale, leevendab see päikesepõletust.
  3. Kurk viib mürkained kehast välja. Suur veesisaldus kurgis aitab organismist jääke välja viia. Regulaarsel tarbimisel on täheldanud neerukivide lahustumist.
  4. Kurgist saab palju vitamiine. Kurgis on olemas pea kõik vitamiinid, mida inimene igapäevaselt vajab. A-, B- ja C-vitamiinid toetavad immuunsüsteemi ja annavad energiat. Tee endale kurgist jõujook: lisa selle spinatit ja porgandit ning püreeri mahedikuks. Jäta kindlasti koor sisse, sest selles on palju C-vitamiini, mis kulub viirustehooajal marjaks ära.
  5. Kurgis on nahale vajalikke mineraale. Selles on rikkalikult kaaliumi, magneesiumi ja räni. Siit ka põhjus, miks nii paljud ilutooted sisaldavad kurki.
  6. Kurk aitab kaasa seedimisele ja kaalulangetusele. See on hea abimees neile, kel on raskusi kaalust alla võtmisega, sest kurgis on nii vähe kaloreid ja palju vett. Kasuta seda nii suppides kui salatites. Kui kurk sulle muidu ei maitse, võid selle kange kasta madala kalorisisaldusega jogurtisse. Kurgi närimine teeb head ka lõugadele ja hammastele, selles sisalduvad kiudained parandavad seedimist. Igapäevasest kurgisöömisest võib abi olla kroonilise kõhukinnisuse puhul.
  7. Kurk turgutab silmi. Pane kurgiviilud silmadele, et vähendada turseid ja tumedaid silmaaluseid.
  8. Kurk aitab vähiga võidelda. On teada, et kurgis on lignaane. Jämesooles muudavad head bakterid lignaanid bioaktiivseteks ühenditeks, millel on prostata- ja rinnavähivastane toime.
  9. Kurk ravib diabeeti, vähendab kolesteroolitaset ja hoiab vererõhku stabiilsena. Kurgimahlas on hormooni, mis aitab organismil toota insuliini. See on kasulik suhkrutõvepatsientidele. Teadlased on avastanud, et kurgis leiduvad steroolid aitavad alandada kolesteroolitaset. Vererõhku aitavad stabiilsena hoida selles sisalduvad kiudained, kaalium ja magneesium. Seepärast sobibki kurk hästi nii kõrge võrerõhu kui madala vererõhu korral.
  10. Kurk värskendab suud. Kurgimahl turgutab haigeid igemeid. Lõika kurgist viil ja aseta see suulakke. Toeta keelega ja hoia kurgiviilu suus umbes pool minutit. Fütokemikaalid tapavad baketereid, mis põhjustavad halba hingeõhku.
  11. Kurk teeb juuksed ja küüned siledaks. Süües regulaarselt kurki, muutuvad küüned ja juuksed siledamaks. Lisaks soodustab kurgisöömine juuksekasvu.
  12. Kurk toetab liigeste tervist, leevendab artriiti ja kasvuvalu. Kuna kurgis on rikkalikult ränidioksiidi, pakub see tuge liigesevaevuste puhul, sest tugevdab sidekude. Kui segad kurgimahla porgandimahlaga, saad joogi, mis leevendab podagra- ja artriidivalu, sest aitab vähendada kusihappe taset kehas.
  13. Kurk ravib pohmelli. Selleks, et ennetada pohmelli teket, söö enne uinumist kurki. B-vitamiin, suhkur ja elektrolüüdid asendavad vajalikke toitaineid, mis aitavad vähendada nii halba enesetunnet kui peavalu.
  14. Kurk hoiab neerud korras. Kurk vähendab organismis kusihappe taset ja hoiab seeläbi neerud terved.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles