Kookospähkli-kombaini leiutaja saab 200 000 krooni

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orav kookospähkliga.
Orav kookospähkliga. Foto: AP / Scanpix

India osariigi Kerala võimud pakuvad kookospähklite korjamiseks sobiliku masina leiutajale miljon ruupiat ehk ligikaudu 200 000 krooni.

Kookospähklite kasvatamine on Kerala osariigis oluline tuluallikas, kuid sündimuse vähenemise ja koolihariduse leviku tõttu on kriitilise piirini kahanenud väikeste poiste hulk, kes tahaksid palmi otsa ronimise ning pähklite korjamisega raha teenida, kirjutas

Times Online

.

Kookospähklikorjaja kümne aastapalga suuruse auhinnaga premeerivad Kerala võimud inimest, kes saab esimesena hakkama kookospähklikombaini leiutamisega.

Kombain peab olema maapinnalt juhitav, ulatuma kuni 30 meetri kõrgusel kasvavate pähkliteni ja saama hakkama ka palmilehtede piiramisega. Lisaks on tähtsad väikesed ehitus- ja opereerimiskulud, vastupidavus ning võimalus masinat hõlpsalt transportida. Masina opereerimine peaks olema jõukohane ka naistele ja vanuritele.

Mujal on kookospähklite korjamiseks treenitud makaake ja kasutatud tõstukite abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles