Poola maasikad on Eesti marjakasvatajatele pinnuks silmas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad Tallinna keskturul.
Maasikad Tallinna keskturul. Foto: Mihkel Maripuu

Kahtlus, kas turult saab ikka Eesti maasikaid või müüakse selle sildi all mujalt pärit marju, on hetkeks mõtetest läbi jooksnud vast enamikul turulkäijatest. Tarbijakaitse hiljutise kontrolli tulemuste põhjal ja siinsete maasikakasvatajate sõnul on kahtluseks ka alust.

Tarbijakaitse viis selle kuu esimestel päevadel Tallinnas, Pärnus ja Kilingi-Nõmmel läbi maasikakontrolli, mille käigus tuli müüdavate marjade päritolu tõestada 11-l kaupmehel.

Pärnu kandis tarbijakaitse rikkumisi ei avastanud, kuid Tallinna turgudel puudus paaril müüjal üldse teave päritolumaa kohta ning neljal juhul olid saatedokumendid ilma kuupäeva, arvenumbri ja allkirjadeta.

Elke Oks Eesti Maasikakasvatajate Liidust ütles, et võõraste marjade müümine kodumaiste marjade sildi all on väga suur probleem ja tegelikult ei tõesta ka tarbijakaitse kontrollitavad saatedokumendid midagi, sest nende võltsimine on üsna levinud.

«Sellistelt müüjatelt saab tarbija esiteks petta ja teiseks halba kvaliteeti, sest Poolast suurtes kogustes ostetud marju pritsitakse mürkide ja kemikaalidega, et nad transpordi ikka vastu peaksid,» ütles Oks.

Ta lisas, et kõige alatumad müüjad on tegelikult need, kes segavad Eestist ja Poolast või ka Leedust pärit marjad omavahel kokku. Nii võib ostja marju maitstes suhu saada Eesti maasika, kuid kui kaubaks läheb, pannakse kotti ka võõraid marju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles