Il Gallo Nero - parim koht Itaalia veini nautimiseks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Osteria del Gallo Nero

Veini joomiseks on Tallinna vanalinnas mitmeid mõnusaid kohti, kuid Itaalia viinamarjajookide austajaile on kahtlemata meelepäraseim Il Gallo Nero - Rataskaevu tänaval asuv itaallase asutatud veinikõrts, osteria, kus pole koha peal oma kööki ning kus ei pakuta kunagi õlut või siidrit.


Kell on peaaegu üks öösel. Osteria del Gallo Nero aknad on avatud, kuid uks on kinni. Tulnud samuti ühest väga heast veini joomise kohast, Musist, loodame me itaallaste loomupärasele külalislahkusele ning meenutades ühte kella veerand neljani hommikul veinikõrtsis veedetud ööd, koputame aknale, mitte ametlikult juba kinni pandud uksele. Sealt tuleb üks itaallane,  kes lubab meid enda sõnul umbes 20 minutiks klaasi veini jooma - nii kauaks, kui ta koristab, et siis sõpradega klubisse minna.

Kahekümnest minutist saab aga märkamatult umbes poolteist tundi. Il Gallo Neros töötav Fabio, kes tutvustab end kohviaparaatide maaletoojana, valab lisaks meile suurepärast Chiantit ka iseendale, istub meie kõrvallauda ning unustab tükiks ajaks oma kohustused. Meestel jätkub juttu kauemaks jalgpalli teemal, märkimata ei jää Fabiol aga ka suhted eesti ja vene naistega.

Mõnekümne minutiga saab selgeks itaallaste ellusuhtumine ja imestus selle üle, et ka vähem kui kolmekümneselt võib juba olla abielus. Itaalias seda kuigi tihti ei juhtu!

Fabio jutustab hoopis itaallaste viimase aja kombest pidada suursugust lahutuspidu - see pidavat olema pulmadestki kordi vägevam. Palju sõpru, head joogid ja stripparid - need on kohustuslikud peo elemendid.

Lisaks sellele, et meie jutukaaslasel olevat 26 aastat tagasi olnud just minunimeline lapsehoidja, saame teada, et ta on pärit Veneto maakonnast Piave jõe lähedalt - sealt, kus Esimese maailmasõja ajal Punase Risti kiirabi autojuhina teeninud noor Hemingway haavata sai.

Puutumata ei jää ka maffia teema: kui Lõuna-Itaalias mõne söögikoha avad, pead maffiale selle pealt korralikult maksma, teab Fabio rääkida. Selles mõttes on Eestis tema hinnangul märksa lihtsam ja rahulikum.

Alati nagu kodus!

See on meie kolmas külaskäik Il Gallo Nerosse. Esimest korda sattusin sinna tänu töökaaslastega korraldatud naiste veiniõhtule, mis päädis sellega, et mõned aastad Itaalias elanud teenindaja Ande võlus mind oma ebaeestlastliku soojuse, kingitusena kaasa antud marjahoidise ning eriti tummise riserva prooviportsjoniga niivõrd, et kippusin teda lahkudes kangesti kallistama; teist korda saime mehega kaasa paki Itaalia mandlitäidisega küpsist, mida soovitati hommikukohvi või -tee kõrvale mekkida ning mis osutus äärmiselt hõrguks suutäieks.

Just esimest korda Il Gallo Nerot külastades kohtusin ka koha omaniku Marcoga, kes pärit minu lemmikust Toscanast ning näitas kogu meie seltskonnale teleekraanilt pilte oma kodumaast - Firenzest ning selle ümbrusest, kuulsast viinamarjakasvatuse piirkonnast.

Il Gallo Neros ei saa tühja kõhtu eesti kombel korralikult täis süüa, kuid ometi saab veini kõrvale mitmeid häid asju. Varem valmis tehtud ja koha peal soojendatav pasta, bruschetta'd, panino'd (võileivad), juustud ja singid on teie käsutuses ning nüüd on veinikõrtsis ka korralik menüü, mida veel mõni aeg tagasi polnud - siis võis lootma jääda vaid ettekandja selgitustele ning klaasvitriini taga nähtule.

Kes tahab kogeda Eestis ehtsat Itaaliat, peaks Il Gallo Nerosse kahtlemata minema - koha nimi tähendab muide «musta kukke», mis ühendab Itaalias Toscana maakonnas asuva ajaloolise Chianti Classico veinipiirkonna tootjaid ning ilutseb kvaliteedimärgina ka vastavatel pudelitel.

***

Osteria del Gallo Nero pakub klaasiga 35-40 ning pudeliga umbes 250 erinevat veini. Kõiki veine saab ka koju kaasa osta, samuti ka muud riiulitel ilutsevat Itaalia kaupa - pastat, hoidiseid, küpsiseid jms. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles