Grillimeistri parimad salanipid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Santa Maria menüüinsener Ilmar Räni annab algavaks grillimise hooajaks mõned soovitused, milliseid ettevalmistustöid teha enne grillimist, millega arvestada grillimise ajal ning mida ja kuidas grillida.

Enne grillima asumist:

·        Kasuta grillsütt grillbriketi asemel. See süttib lihtsamalt ning söe põlemistemperatuur on kõrgem kui briketil.

·        Grillbrikett sobib pikemat küpsetusaega nõudva liha ja kala küpsetamiseks.

·        Ära kasuta süütamisel petrooleumipõhiseid süütevedelikke, need jätavad toidule tugeva kõrvalmaitse.

·        Puidust šašlõkivardaid leota enne grillimist umbes 15 minutit vees.

·        Pintselda alati enne grillima hakkamist grillirest kergelt õliga üle.

·        Selleks, et küps liha tuleks hästi varraste küljest lahti, määri vardaid enne grillimist grilliõliga.

·        Lase lihal enne restile panemist tunnike toasoojas seista. See tagab lihale grillimiseks sobiva temperatuuri.

·        Kui soovid liha ise marineerida,  siis selle tegemiseks kasutatakse reeglina kolme põhikomponenti: maitseainesegu, õli ja hapukas vedelik (näiteks vein, mahl, õlu või äädikas).

·        Õrnem liha, nagu linnuliha ja sisefilee, vajab pehmemat ja kergemat marinaadi. Rasvasema liha valmistamisel kasuta veini, mahla, õlut või jogurtit sisaldavat marinaadi.

·        Kasuta kuivmarinaade, mida võid kohe lihale hõõruda või segada õli või  happelise vedelikuga (näiteks õunamahl).

Grillimise ajal pea meeles:

·        Aseta liha grillile kui rest on kuum.

·        Grillimise ajal pintselda toitu glasuurkastme või grilliõliga, et vältida kõrbemist.

·        Grilliõli ei lase lihal grillresti külge kinni kõrbeda ning annab lihale või kalale ilusa pinna ja hõrgu maitse.

·        Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis.

·        Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on ka teine külg pruunistunud.

·        Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit, kuna muidu võib mahl lihast välja nõrguda. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange. Lihalõiku tohib keerata vaid ühe korra!

·        Grilli toitu alati kaane all, sest nii küpseb liha kiiremini ja ühtlasemalt, ega lähe nii kiiresti kõrbema.

·        Kergita kaant nii vähe kui võimalik, sellega tagad ühtlase kuumuse kaane all.

·        Küpsenud lihatükid tõsta kuumale alusele järelküpsema (kaane all).

·        Kasuta maitsestamiseks ürte ja kirsi-, vaarika, kadakaoksi. Rosmariin, tüümian ja basiilik annavad roale huvitava maitsenüansi.

Mida ja kuidas grillida?

·        Grillimiseks sobivad eelkõige väikesetükiline liha ja grillvorstid. Samuti kala ja erinevad puu- ja köögiviljad. Enne grillimist lase lihal või kalal seista toasoojas umbes tund aega, et grillile pannes ei toimuks kiiret temperatuurimuutust.

·        Suuretükiliste lihade puhul on soovitav asetada sütele fooliumist veevann, mis annaks piisavalt niiskust selleks, et lihajääks mahlasem.

·        Proovi vahelduseks lihale grillida köögi- ja puuvilju. Grilli tükkideks lõigatud paprikat ja ananassi. Tervena võid grillile asetada näiteks fooliumisse mähitud õunu, aprikoose, mangot, apelsini, aga ka küüslauku, tomatit ja porgandit.

·        Kaladest on enimgrillitavad forell ja lõhe, kuid kindlasti tasub julgelt katsetada ka kõikvõimalike muude kodumaiste kaladega nagu lest, ahven, räim ja haug. Samuti sobivad grillile muud mereannid.

·        Lõhefileed võib küpsetada ka puuplangu peal (leota puuplanku eelnevalt vees 15-30 min). Küpseta kala keskmisel või pigem madalamal kuumuse rohke suitsuga umbes 20 minutit (raputa sütele niisutatud laaste).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles