Tex-mex toidud ei pea olema vürtsikad

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivilja-taco.
Köögivilja-taco. Foto: Santa Maria.

Traditsioonilistest Mehhiko komponentidest koosnevat ja tugeva Ameerika mõjuga

tex-mex

toite seostatakse enamasti tšilli ja koriandriga, kuid tegelikult ei pea need alati olema vürtsikad.



Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll iseloomustab

tex-mex

toite trendikate, lihtsate ja tervislikena. «Võrreldes eestlaste igapäevase toidulauaga sisaldavad

tex-mex

retseptid näiteks palju rohkem puu- ja köögivilju, täpsustas Udeküll.

Samuti tõi ta välja, et tex-mex toitude puhul kasutatakse sageli kana- ja kalaliha, mida sea- ja veiselihaga võrreldes on organismil oluliselt kergem omandada.

Vürtside kuningas toob heaolutunde

Mehhiko köögis kasutatavate vürtside kuningaks on alati olnud tšilli. Tšilli on väga iidne vürts, mida kultiveeriti veel maiade ja asteekide tsivilisatsiooni ajal.

Tšilli omadusi ei ole siiamaani lõpuni uuritud, kuid selle vürtsi mõju on väga mitmekesine. Iidsetest aegadest on teada, et tšillit sisaldavatel toitudel on ergutav toime ning tšilli söömisega vabaneb organismis rohkelt endorfiine ehk heaoluhormoone.

Lisaks leidub tšillis nii A-, P-, C- kui ka E-vitamiini. Jaapani arstid on isegi väitnud, et tšillit tarbides on võimalik ennetada vähki. Samuti on tšillil ainevahetust kiirendav mõju. Samas ei soovitata tšilliga liialdada neil, kellel on probleemid laienenud veresoontega ning soolestiku haigused.

Tšilli lisamisel roogadele toimib Angelica Udekülli sõnul üks raudreegel, mida saab kasutada kõigi vürtsikate toitute valmistamise juures. «Terved vürtsid lisatakse toidu valmistamise alguses ja mida peenemaks on ürdid töödeldud, seda hilisemas toiduvalmistamise faasis need lisatakse,» soovitas Udeküll.

Tex-mex toitudele annavad erilise iseloomu ka teised ürdid ja maitseained nagu pune, tüümian, küüslauk, kaneel, estragon ning koriander. Viimane sobib hästi neile, kel on probleeme soolestiku- ja maovaegustega või ülesöömisest tuleneva ebameeldivustundega.

Udeküll kummutas levinud valearvamuse, et tex-mex toidud on väga vürtsikad. «Road on just täpselt nii vürtsikad, kui vürtsikaks me need ise teeme,» selgitas retseptide autor.

Püha toit mais

Tuntuim Mehhiko roog eestlaste jaoks on arvatavasti tortilja ehk teisisõnu mehhiko leib. Klassikaline tortilja on tehtud maisijahust. Maiade müüdid räägivad, et isegi inimesed on loodud maisiteradest, mis on segatud jumalate verega. Seepärast peeti maisi maiade usu järgi pühaks toiduks.

Tortillasid valmistatakse ka nisujahust. Eestis on klassikalise tortilja kõrval saadaval ka täisterajahust valmistatud tortiljad, mis pakuvad alternatiivi tervislikke toitumisviise austavatele inimestele.

«Tortiljade menu peitub eelkõige selles, et neid võib toidulaual kombineerida nii erinevate kastmete kui täidistega, samas serveerida üheaegselt sõpradele suupistetena ja perele täisroana,» lisas Udeküll.

Lisaks tortiljadele on tex-mex köögis olulisel kohal ka taco'd ja nacho krõpsud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles