Miks on külmutatud vaarikad kasulikud?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarikad
Vaarikad Foto: Bildhuset / Scanpix

Väljaanne The Guardian avaldas põhjused, miks on külmutatud vaarikaid talvel kasulik ja tervislik süüa.

Kuivõrd talvisel ajal on väljaande sõnul vaarikaid suurkauplustest osta kallis ning peab tihti pettuma ka nende kadunud maitses, võiks eelistada kohalikke külmutatud vaarikaid.

Külmutusprotsess toob vaarikates hiljem tugevalt esile neile omase värske maitse ja nad säilitavad ka meeldiva lõhna, pakkudes talvel toidule kosutavat vaheldust. Külmutatud vaarikad on kõige paremad just pärast jõulupühasid, kui sügiseste õunade ja pirnide energia ja jõud on organismist kadunud. Kuivaks on muutnud ka apelsinid.

Vaarikad on küllaltki madala suhkrusisaldusega (st fruktoosi sisaldusega), mistõttu on see tark valik ka kaalulangetajatele. Kuna vaarikas on hea C-vitamiini allikas, aitab vaarikate söömine ka inimese immuunsüsteemi hoidmisel.

Vaarikatel on külluslik fenooli ja flavonoidide sisaldus. Need mineraalained on antioksüdeeruva toimega ja aitavad neutraliseerida rakkudes toimuvaid muutusi, mis võivad tekitada haigusi. Teadlaste hinnangul aitavad need ained vähendada ka vähkkasvaja levikut ning aitavad kaasa ajurakkude normaalsele talitlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles