Väike vutt pidulaua ehteks

Riina Luik
, Peegel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vutt
Vutt Foto: Peegel / Tiit Koha

Eesti toidu või toorainega on eestlasi raske üllatada, tõdeb Meriton Hotelsi peakokk Timo Ruuto ja lisab, et ehtne eestlane tahab ikka pühade ajal hapukapsaid ja verivorsti. Kuid hea tahtmise korral olevat üllatamine siiski võimalik ning selleks pole isegi erilisi algkomponente vaja, pigem tuleb olla nutikas.

Just seepärast valiski ta aastavahetuse ja jõulude peolaua ehteks eestimaise toitva ja hõrgu vutiliha. Eestis kasvatatav põldvutt on muna-lihatõugu lind ja kaalub elusana 180–230 grammi, kondistatuna umbes 120 g. See on ühe inimese toiduportsjoniks koos lisanditega igati paslik kogus.

Aastas muneb väike vutt 280–310 muna ja nende toiteväärtus on väga kõrge. Vutimuna sisaldab olulisi vitamiine (A, B1, B2, B12, PP jt), mineraalained (Ca, P, K, Mn, Fe, Cu, Co jt), asendamatuid aminohappeid, antibakteriaalse toimega ensüümi ja inimorganismile asendamatuid oomega-3-rasvhappeid. Oomega-3 organism ise sünteesida ei suuda, vaid saab seda toidust, kuid paraku pole selle poolest rikkaid toiduaineid inimese söögilaual just palju. Vutimunade kohta öeldakse koguni, et need on paremad kui mis tahes vitamiinid ja sel väitel on tõsi taga – 100 grammis vutimunas on neli korda rohkem vitamiine kui samas koguses kanamunas ja toiteväärtus on kanalihast palju kõrgem.

Vutiliha ülistavad kõik, kes kord selle meki suhu on saanud. Vutiliha hõrku ja puhast maitset ei ole Ruuto sõnul vaja ürtidega liigselt üle maitsestada ning kindlasti ei ole soovitav kasutada vürtsikaid kastmeid. Samuti ei taha vutt valmimiseks kõrget temperatuuri. «Jah, isegi vutti on võimalik untsu keerata! Seepärast soovitan õrna vutti väga lugupidavalt suhtuda,» ütleb meisterkokk. Ruuto lisab, et madalal temperatuuril vutti ahjus valmistades pole vaja sugugi karta, et see tooreks jääb, sest vutiliha ei peagi muutuma täiesti valgeks.

Lisanditena vutiroogadele pakub Ruuto välja linnuliha juurde kuuluvad klassikud, mis ei võistle maitse poolest vutiga. Suurepäraselt sobivad riis, kartuli- või maapirnipüree, samuti ahjukaalikad, hernekreem või ahjus küpsetatud tomatid. «Kuid miks mitte süüa vutti hoopis klassikalisel rohelisel salatipadjal sooja eelroana,» pakub Ruuto veel ühe võimaluse.  Peekonisse mähitud vutiprae juurde sobib hästi täidlane Pinot Gris või kergem Pinot Noir. 

Mis siis muud, kui üllatage end ja oma peret, pakkudes seekordsel pühadelaual tiivulist delikatessi.

Täidetud vutt (kaheksale inimesele)

8 vutti, 8 viilu toorsuitsupeekonit

Täidiseks:

200 g kanafileed, 1 sibul, 100 g seeni (vastavalt soovile), 50 g võid praadimiseks,

100 ml vahukoort, 4 vutimuna

Valmistusviis: Tervel vutil eemalda köögikääridega selgroog ja rinnakorv nii, et alles jääb kaks rinnafileed ja koivad (tiivad võib eemaldada, aga ei pea). Täidiseks prae sibul ja seened võis ning püreesta koos kana rinnafileega või aja kaks korda läbi hakklihamasina. Lisa vahukoor, massi paremaks sidumiseks paar vutimuna ning sega ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Suru mass kondiitrikotiga vuti keskele, aseta fileepooled omavahel kokku, et linnu esialgne terviklikkus taastuks. Keera ümber toorsuitsupeekoni riba, mis hoiab vutti paremini koos, annab head suitsust maitset ega lase ahjus liiga kuivaks muutuda. Täidetud vutt prae esmalt kiirelt pannil kuldseks ning pane siis ahju 70–100 kraadi juurde u 30 minutiks. Vutid võib katta ka toidukilega, mis kannatab kuumust kuni 110 kraadi, et säiliks mõnus mahlasus. Ilma selleta ahju pandud vutte võib eraldunud küpsetusvedelikuga aeg-ajalt «moppida», et säilitada mahlakus ja anda vutile ilus läige. Serveeri vutti meelepäraste lisanditega, kas kartulipüree, riisi või aurutatud köögiviljadega. Juurviljad ei vaja valmimiseks suurt kuumust, sest siis hakkavad nad oma tekstuuri kaotama. Kastmeks sobib nii kodune seenekaste kui ka valge veini kaste.

Huvitavad lisandid vutiprae juurde

Punapeedi želee: Riivi peet, suru sellest välja mahl. 100 ml peedimahla kohta võta 1 leht želatiini ja sega mahlaga. Pane sobivasse minivormi või kõrgema servaga siledale alusele ja vormi või lõika tardununa sobiva suurusega kujundid. 

Kotis aurutatud porgandid: Võta sööjate hulga järgi eelnevalt kangideks või ratasteks  lõigatud porgandeid, lisa veidi suhkrut, veidi võid ja natuke vahukoort. Sulge kott, suru õhk välja ja pane koos kilekotiga veega täidetud potti. Keeda alla 100 kraadi juures. Selliselt suletud vaakumis jäävad kõik maitsed ja vedelikud mõnusalt alles.      

Ingverivõis hautatud kaalikad: Pane kaalikalohud pannile ja kalla üle võis kergelt praetud ingveritükkidega. Pane 30–40 minutiks keskmise kuumusega ahju küpsema. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles