Toidumüüdid ja tegelikkus: kas valge suhkur on kurjast?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseajakiri Üks lahkas aprilli/mainumbris arst, toitumisterapeut ja psühholoog ning Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni president Annely Sootsi abil erinevaid toidumüüte. Avaldame siinkohal neist esimese.

Oi, kuidas me armastame magusat. Mõnedel andmetel koguni 50 teelusikatäit suhkrut päevas. Maailma Terviseorganisatsiooni soovitusel ei tohiks aga suhkrukogus ületada 10 protsenti päevasest kalorihulgast ehk keskmiselt 50 g = 13 tl = pool liitrit limonaadi.

Kõige mõttetum on rafineeritud valge kristallsuhkur, millel puudub igasugune toiteväärtus, sest sellest on eemaldatud kõik vitamiinid, mineraal-, kiud- ja muud kasulikud ained. Lisaks on seda töödeldud portsu kemikaalidega.

Rafineeritud suhkur ja sünteetilised suhkruasendajad nõrgendavad immuunsüsteemi, häirivad mineraalainete tasakaalu, muudavad keha happelisemaks ning soodustavad diabeedi, südamehaiguste, ülekaalulisuse ja hambaaukude teket.

Tõsi, suhkrut sisaldavad ka puuviljad, eriti kuivatatult, ent neis on lisaks tervist kaitsvaid toitaineid. Looduslikku suhkrut saab meest ja vahtrasiirupist. «Elus» on ka täistoor-roosuhkur, samuti steevia ehk paraguai suhkruleht – looduslik magusaine, mille glükeemiline indeks on null ja kalorihulk pea olematu.

Annely Soots: Inimene ei saa elada ilma glükoosi ja süsivesikuteta. Päevasest kaloraažist peab 50–60 protsenti langema süsivesikute arvele. Neid on hea saada muudest allikatest, mitte valgest suhkrust.

Kahjuks on valge suhkru tarbimine pidevalt suurenenud ja seda ei saa pidada tervislikuks. Viimasel ajal räägitakse väga tähtsast näitajast – glükeemilisest koormusest, mille annavad süsivesikud veresuhkru tasemele.

Et oma veresuhkru mehhanisme mitte liigselt koormata, tuleks tarvitada aeglaselt imenduvaid suhkruid (puuviljasuhkrut, marju) ning liitsüsivesikuid (täisteravili, köögivili), samuti piirata valge suhkru tarbimist ning asendada see tervislikumate alternatiividega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles