Kasta küülikut õllega

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ragne Värk

Värsked ürdid ning ka õlu ja vein panevad ahjupotis küülikuliha maitse tõeliselt särama, ütleb blogikokkaja Ragne Värgi kogemus.

Küülikupraadi ei kohta meie toidulaual just tihti. Kuid kui see poeletil teile ette juhtub – kas või Rannamõisa sildi all peaks seda mitmel pool leiduma –, ärge peljake söögitegu ette võtta. Näiteks toidublogija ja Pärnu Mahediku kohviku koogihaldjas Ragne Värk (pildil) peab küülikuroogi imelihtsaks ja üpris äpardumiskindlaks.

Pealegi saab homse ülestõusmispühaga mööda tõsiusklike paast, mille ajal liha ega loomset ei sööda. Lisaks peaks madala rasvasisaldusega küülikuliha olema meelepärane neilegi, kes kevadiselt kergemat toitu eelistavad.

Et aga algaja küülikuroa tegija hätta ei jääks, jagab Ragne mõned kasulikud näpunäited:
• Küüliku tükeldamisel kasutage korralikku teravat kööginuga või -kääre, jagades selle koos kontidega suuremateks paladeks: alustuseks koivad, siis esikäpad ja lõpuks seljaosa ristipidi kaheks.

Eemaldage kindlasti ka kõhuääred, need võib hiljem rasvaks praadida – selles praetud kartulid veidikese meresoolaga maitsevad imehästi. Luudest võib keeta puljongipõhja supi tarvis.

• Küülik ei taha enda kõrvale liiga tugevaid maitseid, mis liha loomuliku meki ära lämmatavad. Maitseainet olgu pigem vähem kui rohkem. Blogikokkajale enesele meeldib kõige rohkem koriandrine küülikuliha, kuid küülik sõbruneb pajas kenasti ka rosmariini, tüümiani, salvei ja sidrunmelissiga. Eelistage värskeid ürte, nii jääb maitse ehedam. Liha mekile mõjuvad turgutavalt ka tsipake küüslauku ja mustad ploomid.    

• Parim viis küülikuliha valmistamiseks on hautamine. Hautamiseks sobivad õunamahl ja valge vein, eriti hõrgu tulemuse annab õlu. Tugevam alkohol, näiteks portvein, küülikule eriti ei passi. Ja kui üldse, siis imeväikeses koguses. Kui hautate eelnevalt marinaadis hoitud liha, pange see potti seltsis marinaadi ja paari peotäie juurviljadega.

• Eelnevalt tükeldatud ja marineeritud või maitsestatud liha valmistamist alustage selle kuldseks pruunistamisest ahjupotis või pannil. Alles siis hautage liha tubli tund-poolteist koos meelepäraste lisanditega. Madalal kuumusel ahjus küpsemise tulemuseks on pehme liha, mis tuleb luu küljest iseenesest lahti.      
   
• Liha võib pakkuda koos ahjuköögiviljade (kartul, porgand, maguskartul, maapirn, kaalikas jm), kartulivormi, läätsede, riisiga. Talveajal on heaks kaaslaseks hapukapsas, samuti võib juurde poetada veidike pohla- või õunamoosi.

Koriandrine ahjuküülik

•    1 jahutatud küülik
•    meresoola
•    4–5 dl vett

Marinaad:
•    1 tl koriandriseemneid
•    2 sl oliiviõli
•    2 sl fariinsuhkrut
•    4 sl valge veini äädikat
•    6 viilutatud küüslauguküünt
•    0,5 tl pipart

Sega marinaadiained. Tükelda küülik ja pane ööpäevaks marinaadi seisma. Enne küpsetamist hõõru küülikutükid meresoolaga ja pane koos marinaadiga haudepotti. Pruunista küülikutükke 225-kraadises ahjus u 20–25 minutit, siis lisa nii palju keedetud vett, et küülikutükid oleksid poolenisti kaetud. Alanda kuumust ja hauta kaane all 150-kraadises ahjus kaks tundi.

Švipsis küülik

Neljale
•    1,2 kg jahutatud küülikut
•    soola
•    1 purk heledat õlut  

Tükelda küülik, hõõru soolaga ja prae tükid kordamööda pannil mõlemalt poolt pruuniks. Lao kõik lihatükid potti ja vala juurde õlu. Lisa õlut nii palju, et küüliku pealmised osad oleksid poolenisti kaetud. Aseta potile kaas ja hauta pliidil madalal kuumusel umbes tund.

Küülikukoivad õunamahla ja valge veiniga

Kahele
•    2 jahutatud küülikukoiba
•    soola, pipart ja 1 sl fariinsuhkrut
•    1 sibul
•    2 küüslauguküünt
•    umbes 2 dl erinevaid ürte (nt sidrunmelissi, salveid ja tüümiani)
•    2 loorberilehte
•    1,5 dl valget veini
•    1,5 dl õunamahla

Hõõru koivad kokku soola, pipra ja fariinsuhkruga ning jäta u 10 minutiks maitsestuma. Viiluta sibul ja küüslauguküüned ning prae pannil õlis klaasjaks. Sega haudepotis kokku hakitud ürdid, loorberilehed, vein ja mahl ning kuumuta kuni keemiseni. Pruunista koivad pannil mõlemalt poolt. Lisa potti koivad ja sibula-küüslaugusegu ning hauta pliidil kaane all madalal kuumusel umbes tund.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles