Keha klaarimaks kevadiselt kerge toiduga

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhusõbralik: lihavaba risoto istub kergemaks lõunaks igati.
Kõhusõbralik: lihavaba risoto istub kergemaks lõunaks igati. Foto: Corbis

Kerge köögiviljasupp, puder puuviljadega ja vesi sidrunimahlaga kuuluvad kevadiseks puhastuskuuriks sobilike söökide-jookide sekka. Tervisliku toidu asjatundja Aive Luigela pakub välja veel variante.

Kevadel tabab paljusid soov kehaga asju klaarida: ühed tahavad organismi mürkidest ja jääkainetest vabaks tuulutada, teised igatsevad pika talvega kogunenud rasvapolstrit õhemaks saada.

Mõlemaks, nii keha puhastamiseks kui ka ülekilodest vabanemiseks, on peale liikumise suuresti abi sellest, kui süüa rohkem puu- ja köögivilju, täisteratooteid, juua taimeteesid ja värskelt pressitud mahlu. Ning mida vähem on menüüs suhkrut, rafineeritud valget jahu ja küllastunud rasvu, seda parem.  

Tervisliku toidu eestkõneleja Aive Luigela, kelle raamatule «Hoidised» kuulub läinud aasta parima kokaraamatu tiitel ja kelle uues üllitises  «Tervise kokaraamat» on ka organismi puhastumisele ning kaalu langetamisele pühendatud terve peatükk, soovitab puhastumiseks teha koormusvabu päevi – ja seda sugugi mitte ainult kevadel. Siiski, kõigile ei pruugi need kas või mõne kroonilise haiguse tõttu sobida.

Koormusvaba päev ei tähenda aga sugugi veedieeti: kõhtu peaks hellitama toiduga, mis on kergelt seeditav, samuti kiudaine-, vitamiini- ja mineraalainerikas. Näiteks aedvilja- ja täisteraviljaroad, mahlad, hapupiimatooted, kala jm.

Tervisetoidu asjatundja toob oma raamatust ka paar näidet, kuidas koormusvabal päeval süüa ja juua.

Esimese variandi puhul, mida võiks ette võtta korra nädalas või vähemalt kaks korda kuus, võiks päevaseks puhastus­kuuriks paika panna neli-viis mõõdukat söögikorda. Hommikut võiks alustada ühe klaasi õunaäädika või sidrunimahla veega (1 tl õunaäädikat või 1 sl sidrunimahla 1 kl vee kohta), see ergutab ainevahetust.

Loobuda tuleks kohvist, alkoholist, suitsetamisest, küllastunud rasvadest, rõõsast piimast ja punasest lihast. Söögikordade vahele võiks juua ravimteed punasest päevakübarast, ingverist, piparmündist, teelehest vm. Neljal korral päevas tuleks süüa vaid värskeid puuvilju või marju.
Teine moodus on alustada lõunast, süües kergemat toitu. Õhtul võiks juua vaid ravimteed või mõnd hapupiimalist.

Terve järgmise päeva võib juua sobivat ravimteed, süüa arbuusi, kõrvitsat, kabatšokki või melonit, sinna juurde viilu rukkileiba. Kogu päeva jooksul sobib juua ka juurviljapuljongit või -mahla, mineraalvett, biokeefiri või -jogurtit. Ülejärgmine hommik võiks alata ravimtee ja teraviljadest klii- või helbejoogiga. Lõunaks võib juba süüa harjumuspärasemat, kuid siiski kergelt seeditavat einet.

Ka paar vähemalt pooletunnist reibast jalutuskäiku värskes õhus ja lõõgastav vann taimede eeterlike õlide või tõmmistega enne magamaminekut tuleb koormusvabal päeval ainult kasuks.
Aive Luigela «Tervise kokaraamatus» on pärit ka risoto- ja pudruretsept, mis sobivad koormusvabaks päevaks, pikemaks kaalukaotuskuuriks või muidu tervisesõbraliku ja tasakaalustatud joone hoidmiseks menüüs.

Spinatirisoto
•    250 ml (risoto)riisi
•    2 sibulat
•    4 suurt peotäit spinatilehti
•    100 g juustu
•    2 sl võid
•    1 sl õli
•    1 l köögiviljapuljongit või vett
•    soola, muskaati

Kuumuta õli ja või praepannil ning prae sibulad madalal kuumusel kuldpruuniks. Lisa riis, kuumuta segades minut aega. Vala panni sisu umbes 0,5 l kuuma puljongisse ja jäta hauduma. Kui riis on kuivaks tõmbunud, lisa veel puljongit ja lase imenduda.

Jätka, kuni kogu puljong on otsas ja riis pehme. Sega juurde voolava vee all pestud ja jämedalt hakitud spinatilehed ning maitseained ja kuumuta, kuni spinat on kergelt närbunud. Söö kuumalt riivjuustuga ülepuistatult.

Kaera-puuviljapuder

850 ml kaerapiima
1 kl kaerahelbeid
1 õun
1 pirn
1 kl (külmutatud) marju
1 tl jahvatatud kaneeli
1 sl purustatud kõrvitsaseemneid

Tükelda õun ja pirn. Vala kaerapiim ja -helbed potti ning keeda madalal kuumusel segades umbes 5 minutit. Lisa kaneel, kõrvitsaseemned, pirni- ja õunatükid ning keeda veel 2 minutit.
Söö putru kuumalt suvemarjadega ülepuistatult. Kaerapiima võid valmistada eelmisel päeval, võttes 1 kl peeneid kaerahelbeid 1 l käesooja vee kohta, lastes seista 4 tundi ja siis kurnates.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles