Uuring: rasestumise vältimiseks kasutatakse kõige enam kondoomi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Seksuaaltervise Liidu värske uuringu järgi on kõige levinum rasestumisvastane meetod kondoom, mida kasutab peamise vahendina kolmandik ning on kasutanud elu jooksul 84 protsenti küsitlusele vastanutest.
 

Antibeebipille kasutab peamise rasestumisvastase vahendina 20 protsenti küsitletutest, spiraali 7 protsenti, pillidega sama usaldusväärset tuperõngast 2 protsenti ja plaastrit samuti 2 protsenti.

3 protsenti küsitletutest nimetas vähetõhusaid rasestumisest hoidumise viise nagu suguühte katkestamine, tupeküünlad, SOS-pillid, päevade lugemine jne. 

Kui vastajate käest küsiti, mis põhjusel nad kasutavad üht või teist rasestumisvastast vahendit, selgus, et kondoomi eelistatakse turvalisuse, odavuse, lihtsa kättesaadavuse ja kõrvaltoimete puudumise tõttu.

Pille eelistavad naised eeskätt menstruaaltsükli reguleerimise eesmärgil (vähem valusid, regulaarne tsükkel, parem näonahk jne) ja kuna pillid on väga kindel raseduse vältimise viis.

Spiraali kasuks otsustavad need, kes soovivad pikemaajalise toimega rasestumisvastast meetodit ega soovi lähitulevikus või üldse enam lapsi. Plaastri ja tuperõnga kasutajaskond on kõrgema elustandariga ja haritum osa vastanutest.

Plaastri ja tuperõnga eelistena toodi välja kasutusmugavus, suur usaldusväärsus ja asjaolu, et need ei unune sama lihtsalt kui pillid.

Hinnanguliselt kolm naist neljast leiab, et selliseid rasestumisvastaseid vahendeid, mida nad on varem kasutanud, ent enam kunagi ei kasutaks, ei ole.

15 protsenti vastanuist leidis, et  pill on üks sellistest, mida on lihtne unustada. Naised, kes väldivad rasedust plaastri või tuperõnga abil, väljendavad kõrget rahulolu valitud rasestumisvastase vahendiga – paraku on nende vastajate hulk valimis liiga väike laiemate üldistuste tegemiseks.

Kondoomid – kõige levinum viis rasestumisest hoiduda – on aga meetod, millega kõige vähem rahul ollakse. Pillidel on suur kasutajaskond, kasutajate rahulolu jääb keskmisele tasemele.

Tänavu jaanuaris  läbi viidud veebiküsitluse eesmärk oli kaardistada hoiakuid soovimatu raseduse osas. Sihtrühmi oli kaks: naised-mehed  vanuses 18-46 aastat ning lastega naised vanuses 18-35 aatat.

Kokku oli uuringule vastajaid  500, küsitleti nii eesti- kui ka venekeelset sihtrühma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles