Miks kujuneb tarkadel tüdrukutel madal enesehinnang?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elualadel, kus töötab rohkem mehi, on naised sageli ebasoodsas olukorras. Uuringute järgi peavad naised end märksa rohkem tõestama, et neid konkurentsivõimeliseks peetaks.

Targad ja andekad naised mõistavad aga harva, et üks suuremaid takistusi, mis nad edu nimel ületama peavad, peitub nende eneste sees, kirjutas sotsiaalpsühholoog Heidi Grant Halvorson portaalis Psychology Today.

Psühholoog Carol Dweck viis 1980ndatel läbi rea uuringuid, et vaadelda, kuidas viienda klassi õpilased uue, keerulise ja segase materjaliga toime tulevad.

Ta leidis, et targad tüdrukud andsid kiiresti alla, kui pidid õppima midagi väga võõrast või keerulist - mida kõrgem IQ, seda suurema tõenäosusega käega löödi. Seevastu targad poisid nägid materjali väljakutsena, millest energiat ammutada. Nad pingutasid pigem rohkem, kui alla andsid.

Miks nii juhtus? Miks on targad tüdrukud kõige haavatavamad ja madalama enesehinnanguga, kui nad peaksid olema kõige enesekindlamad lapsed ruumis?

Viiendas klassis ületavad tüdrukud tavaliselt vastassugu kõigis ainetes. Miks siis andekad tüdrukud märksa rohkem enda võimetes kahtlevad ja enesekindluse kaotavad ning lõpptulemusena ka ebaefektiivsemalt õpivad?

Uurijad on teinud kindlaks, miks eri sugupoolte esindajad raskusi erinevalt tõlgendavad ning põhjus on järgmine: sageli usuvad andekad tüdrukud, et nende võimed on kaasasündinud ja muutumatud, samas kui targad poisid usuvad, et saavad enda võimeid pingutamise ja praktika teel arendada.

Kuidas tüdrukutel ja poistel need erinevad nägemused kujunevad? Kõige tõenäolisemalt on põhjus seotud lapsena vanematelt ja õpetajatelt saadud tagasisidega.

Tüdrukud, kellel enesekontroll varem välja areneb, järgivad paremini juhendeid nind sageli kiidetakse neid «headuse» eest. Kui meil koolis hästi läks, öeldi meile, et oleme «nii targad», «nii nutikad» või «nii head õpilased». Taolised tunnustused viitavad, et tarkus, nutikus ja headus on kas olemas või seda pole.

Poistega nii lihtne pole. Õpetajatele ja lapsevanematele on väljakutseks juba see, et poisid ühe koha peal istuksid ja keskenduksid. Selle tulemusel saavad nad rohkem pingutustele suunatud tagasisidet (näiteks: «Kui vaid rohkem püüaksid, saaksid sellest aru.»).

Selle tulemusel tundub tüdrukutele millegi tõeliselt raske õppimisel, et nad pole piisavalt «head» või «targad», kuid poisid näevad selles märki, et tuleb rohkem tähele panna ja pingutada.

Nimetatud uskumused jäävad meiega – sageli alateadlikult – kogu eluks. Kuna andekad tüdrukud peavad kõige suurema tõenäosusega enda võimeid kaasasündinuks ja muutmatuks, kasvavad neist liiga enesekriitilised naised – nad järeldavad ennatlikult, et neil puuduvad oskused mingil alal läbi lüüa ning annavad liiga vara alla.

Isegi siis, kui naiste tõusmiseks organisatsiooni tippu on kõik välised takistused eemaldatud – kõik ebavõrdsed võimalused, stereotüübid jne – peame siiski silmitsi seisma faktida, et läbi vääruskumuste võime olla iseenda suurimad vaenlased.

Kui sageli oled väljakutseid vältinud ja jäänud eesmärkide juurde, mida sinu jaoks on lihtne saavutada? Kas oled mõne asja puhul ammu otsustanud, et sa poleks selles kunagi tugev?

Kui nimekiri nendest asjadest on pikk, siis olid ilmselt üks tarkadest tüdrukutest ning uskumus, et jääd täpselt selliseks, nagu oled, on sinu eluteed rohkem kujundanud kui arvata oskad.

Kuid võimed pole muutumatud. Olgu tegemist intelligentsuse, loomingulisuse, enesekontrolli, atleetlikuse või sarmiga – uuringud näitavad, et neid annab kujundada.

Oskuste lihvimisel loevad väga palju sinu kogemused, pingutus ja püsivus. Seega, kui olid andekas tüdruk, siis jäta vääruskumused kõrvale ja rõõmusta, et saad end alati täiustada. Taasta enesekindlus ja võta ette ammu unustatud väljakutsed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles