Pille kokkab: moosimusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moosimusid
Moosimusid Foto: Pille Petersoo / nami-nami.ee

Rootslastel on ühed toreda nimega küpsised – syltkyssar, tõlkes moosimusid. Väikesed muredad küpsised valmistatakse enamasti vaarikadžemmiga, ja nagu heal lapsel ikka, on nendelgi mitu nime: hallongrottor ehk vaarikakoobas, inglise keelde tõlgitakse need aga enamasti kui thumb print cookies ehk pöidlajäljeküpsised, sest moositörts pannakse just pöidlaga vajutatud süvendisse.

Moosimusid-vaarikakoopad on rootslaste kohvilaual populaarsed juba aastakümneid.

Et taina sees on tavalise suhkru asemel tuhksuhkur ja lisaks veel kartulitärklist, on küpsised ühtaegu mõnusalt pehmed ja suussulavalt rabedad.

Kõige levinumad on vaarikadžemmiga küpsised, ent kasutada võib ka muud paksemat moosi – fotol olevad küpsised on tehtud paksu põldmarjamoosiga. Antud kogusest saab 20–30 küpsist.

•    200 g toasooja pehmet võid
•    60 g tuhksuhkrut
•    240 g nisujahu
•    50 g kartulitärklist
•    noaotsatäis soola

Peale:
•    vaarikadžemmi või muud paksemat moosi

Hõõru toasoe või suhkruga kohevaks. Sega nisujahu, kartulitärklis ja sool, lisa võikreemile. Sega ühtlaseks tainaks. (Kui soovid, võid küpsisetainale lisada ka teelusikatäie vanillisuhkrut või pool lusikatäit jahvatatud kaneeli.)

Vormi käte vahel küpsisemassist väiksemad pallikesed ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Suru pöidlaga iga küpsise keskele süvend. Aseta süvendisse väike lusikatäis moosi.

Küpseta 180-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 15 minutit, kuni küpsised on helekollased ja tahenenud. Altpoolt on valmis küpsised kergelt pruunikad, aga pealt peaksid üsna heledad jääma. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.
Säilivad õhukindlas karbis kuni nädal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles