Lapsevanem: tahan, et teised näeksid, kui äge tütar mul on!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netis varitsevad lapsi mitmed ohud.
Netis varitsevad lapsi mitmed ohud. Foto: SCANPIX

Nelja-aastase tüdruku isa arvates jagavad vanemad enda lastest internetis pilte edevuse tõttu ning uhkusest uue ilmakodaniku sünni üle.

32-aastane Rait Valp avas enda tütre esimesel elukuul talle konto suhtlusportaalis Orkut, kuna sel ajal sai beebist esimene foto tehtud. Kuna portaali reeglid näevad ette, et alaealised isiklikku profiili teha ei saa, siis märgiti tütrele virtuaalelus kõrgem vanus.

Samuti püüdis Valp kuu aega tagasi enda tütrele kontot avada suhtlusvõrgustikus Facebook, kus kehtis sama vanuse alampiir, mistõttu jäi ettevõtmine katki.

Info levitamise põhjuseks tõi lapsevanem edevuse: «Tahan, et teised näeksid, kui äge tütar mul on.» Ta lisas, et lapse sünd on eriline ning vanemad väljendavad enda uhkust, riputades veeblehtedele beebist pilte.

Valp kinnitas, et lapsele konto avamisega oli päri ka tüdruku ema: «Ema on ise ka selle üle uhke, et tal nii ilus tütar on.»

Internetis info avaldamisega kaasnevat turvalisusprobleemi lapsevanem ei karda, kuna enda sõnul kaitseb ta vajadusel enda tütart isiklikult. Pealegi on võimalus valida avalike ja privaatsete kaustade vahel, kuhu pildid salvestada, lisas ta.

Tema hinnangul peaksid isiklikud andmed olema kättesaadavad, et inimesed oleksid informeeritud, kellega läbi käivad. Näiteks toob Valp lasteaiakasvatajad, kelle jaoks tema arvates on vajalik teada, millega tegelevad mudilaste vanemad.

Samuti meeldib lapsele, et tema pildid internetis ühes kohas paiknevad ning kui tüdruk peaks tulevikus soovima profiili kustutada, on tal see võimalus olemas, kinnitas Valp.

Lisaks märkis Valp, et tema tuttavate emade ja isade sõnul on suhtlusportaali konto tegemine algklasside õpilaste poolt väga levinud: «Peaaegu kõikide lapsed teevad endale esimeses klassis konto, kuna neil on kaamerad olemas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles